Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε εν μέρει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ), με τίτλο «Πρωτοβουλία της ΕΕ για την προστασία των αδέσποτων σκύλων, των αδέσποτων γατών και των ζώων σε καταφύγια στην ΕΕ / σε τρίτες χώρες».
Η πρωτοβουλία καλεί την Επιτροπή να «ενισχύσει την προστασία των αδέσποτων σκύλων, των αδέσποτων γατών και των ζώων σε καταφύγια στην ΕΕ και να διασφαλίσει ότι η δράση της ΕΕ σε τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην ταλαιπωρία των ζώων». Οι διοργανωτές ζητούν περαιτέρω περιορισμούς σχετικά με τη «χρήση σκύλων και γατών για επιστημονικούς σκοπούς» και τα «εμπορικά, συνεταιριστικά και χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ» να «σχεδιαστούν κατά τρόπο ώστε τα κονδύλια της ΕΕ, τα εμπορικά οφέλη ή η συνεργασία να χορηγούνται μόνο εάν τηρούνται τα ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των σκύλων και των γατών». Οι διοργανωτές θεωρούν επίσης ότι θα πρέπει να προωθηθούν «βιώσιμα, ανθρώπινα μέτρα».
Η Επιτροπή καταχωρίζει μόνο εν μέρει την πρωτοβουλία, καθώς μπορεί να το πράξει μόνο σε τομείς στους οποίους η Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νέους νόμους. Αυτό ισχύει για τα καταφύγια ζώων, τις δοκιμές σε ζώα για επιστημονικούς σκοπούς, το εμπόριο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες και τη χρηματοδότηση της Ένωσης. Οι πολιτικές που έχουν ως δεδηλωμένο στόχο την καλή μεταχείριση των ζώων εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η Επιτροπή δεν θα έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία με αυτόν τον δεδηλωμένο στόχο και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να καταχωρίσει αυτό το μέρος της πρωτοβουλίας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέρη της πρωτοβουλίας που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία είναι νομικά αποδεκτά βάσει του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.
Η Επιτροπή δεν έχει αναλύσει την ουσία των προτάσεων στο παρόν στάδιο. Η μερική καταχώριση δεν επηρεάζει την τελική απόφαση της Επιτροπής επί της ουσίας ούτε τυχόν ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί. Η Επιτροπή θα λάβει απόφαση σχετικά με την πρωτοβουλία μόνο εάν οι διοργανωτές συγκεντρώσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες της ΕΕ.
Επόμενα βήματα
Μετά την εγγραφή, οι διοργανωτές έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να ανοίξουν τη δωδεκάμηνη περίοδο συγκέντρωσης υπογραφών. Εάν μια ΕΠΠ λάβει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον ελάχιστο αριθμό να έχει επιτευχθεί σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να αντιδράσει και να αποφασίσει ποια, ενδεχομένως, μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην πρωτοβουλία, αιτιολογώντας την απόφασή της.
Ιστορικό
Η ΕΠΠ θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως εργαλείο καθορισμού της ατζέντας για τους πολίτες. Ξεκίνησε επίσημα τον Απρίλιο του 2012. Μόλις καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομικές πράξεις σε τομείς στους οποίους έχει την εξουσία να αναλάβει δράση. Οι προϋποθέσεις παραδεκτού είναι οι εξής: (1) η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των εξουσιών της Επιτροπής να υποβάλει νομική πρόταση, (2) δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαια ή κακόβουλη και (3) δεν αντίκειται καταφανώς στις αξίες της Ένωσης.
Από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η Επιτροπή έχει καταχωρίσει 127 πρωτοβουλίες.
Το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών εκφράζει μόνο τις απόψεις των διοργανωτών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Επιτροπής.
Πηγή: ec.europa.eu
Photo by Nicholas Ng on Unsplash



