• +30 2810 336330
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 11:30

Με τη συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε η δράση του 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022. Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε ημερίδα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 στo πλαίσιo του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.  Την έναρξη της ημερίδας έκανε η διευθύντρια του σχολείου η κυρία Αγγελιδάκη Δέσποινα, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ομιλητές και μιλώντας για την σημαντικότητα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους μας.

Στην ημερίδα απεύθυνε  χαιρετισμό η κυρία Λιονή Μαρία Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου. Στην ομιλία της υπογράμμισε την σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους νεολαίας 2022 καθώς όπως ανέφερε αναδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τέλος, δήλωσε τη στήριξη της στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου καθώς είναι όπως τόνισε το μοναδικό Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης στο νομό Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κύριος Παπαϊωάννου Χαράλαμπος, Εθνικός Εμπειρογνώμονας  για θέματα νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ομιλία του αφορούσε τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι στην σχολική κοινότητα από τα προγράμματα νεολαίας που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρθηκε στο Erasmus+ που αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Στο πρόγραμμα Salto-Youth που παρέχει πόρους μη τυπικής μάθησης σε εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και σε υπεύθυνους πολιτικών νεολαίας και διοργανώνει δραστηριότητες κατάρτισης. Μία άλλη βασική πρωτοβουλία της Ευρωπαΐκής Στρατηγικής Νεολαίας είναι ο «Διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νεολαία» που συνδέει τις προτεραιότητες της πολιτικής με τους νέους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Europe Goes Local» που αφορά μία πρωτοβουλία των Eθνικών Oργανισμών Erasmus+ για την στήριξη των πολιτικών για τους νέους και την ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία σε δημοτικό επίπεδο. Τόνισε την σημασία που έχουν όλα αυτά τα προγράμματα για τους νέους δίνοντας την ενθάρρυνση στους νέους του σχολείου να συμμετέχουν. Μάλιστα τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα DiscoverEU που αφορά  άτομα ηλικίας 18 ετών όπου τους δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν κυρίως  σιδηροδρομικώς και να εξερευνήσουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης.

 

Το λόγο έλαβε στη συνέχει ο κύριος Μωραϊτάκης Νικόλας υπεύθυνος επικοινωνίας Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. Το θέμα που πραγματεύτηκε ήταν το «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022» και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε όλα τα προγράμματα τα οποία είναι διαθέσιμα για τους νέους παροτρύνοντας τους να συμμετέχουν, καθώς όλοι μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Τους παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, που αφορά συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες αλληλεγγύης είτε στη χώρα τους, είτε στο εξωτερικό. Διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία, που είναι ο διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νεολαία,  το DiscoverEU που δίνει την ευκαιρία σε νέους να ταξιδέψουν δωρεάν καθώς και το Erasmus+. Το τελευταίο στηρίζει την κατάρτιση, την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό στην Ευρώπη. Παρέχει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να σπουδάσουν, να κάνουν μαθήματα κατάρτισης και να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό.  Έδωσε αναλυτικές οδηγίες στους μαθητές στο πως μπορούν το που μπορούν να βρουν πληροφορίες και να κάνουν μία αίτηση σε όλα αυτά τα προγράμματα και να συμμετέχουν. Οι μαθητές έδωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στις ομιλίες καθώς ήταν πράγματα τα οποία τους ενδιαφέρουν και μπορούν άμεσα να λάβουν μέρος.

Την ημερίδα εκτός από τους μαθητές παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου καθώς  και το Γενικό Λύκειο Αρχανών από το Ηράκλειο, το οποίο είναι υποψήφιο σχολείο πρέσβης και με το οποίο συνεργάζεται στις δράσεις του το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

 

Read 731 times

european union flag 400 clr 4948Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση