×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42
Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML
JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /home3/europedirect/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v=2.10.3&b=20200429&sitepath=/

Banner Top

updated 10:25 AM UTC, Dec 30, 2020
Δημοφιλή:
Συμμετοχή του Europe Direct of Crete στο project: “Christmas Tree Decoration Exchange 2020” Διαδικτυακό́ εργαστήριο μυθοπλαστικής σχεδίασης «6η αίσθηση»!! Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε online το13ο Open Coffee Heraklion με την υποστήριξη του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19:00-19:45 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια διαδικτυακής Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή 80 μαθητών Α’ & Β’ Λυκείου, από σχολεία των Δήμων που εντάσσονται στην Περιφέρεια Κρήτης Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια διαδικτυακής Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή 80 μαθητών Α’ & Β’ Λυκείου, από σχολεία των Δήμων που εντάσσονται στην Περιφέρεια Κρήτης To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης υποστηρικτής του 13ου Open Coffee σε… Shot Edition! To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης υποστηρικτής του ???υ ???? ?????? ????????? σε... ???? ???????!!! Europe Direct Crete: Privacy & Security // Digital Citizens To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σε διμερής συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει online event με τίτλο: Privacy & Security // Digital Citizens
A+ A A-

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια διαδικτυακής Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή 80 μαθητών Α’ & Β’ Λυκείου, από σχολεία των Δήμων που εντάσσονται στην Περιφέρεια Κρήτης

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια διαδικτυακής Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή 80 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία των Δήμων που εντάσσονται στην Περιφέρεια Κρήτης και πιο συγκεκριμένα 40 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία Δήμων της Δυτικής Κρήτης και 40 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία Δήμων της Ανατολικής Κρήτης, με τίτλο: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πριν και μετά την κρίση του κορονοϊού. Από το σχολείο και τις τοπικές κοινωνίες μέχρι την Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία (EUGreenDeal)».

                                                    

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος EuropeDirect, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. To γεγονός ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, με αποτέλεσμα να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας (EUGreenDeal)», θέμα το οποίο πραγματεύονται οι 2 εν λόγω διαδικτυακές Προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιθυμεί να πραγματοποιήσει το EuropeDirect.
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού για την ενημέρωση των μαθητών για τα προγράμματα της ΕΕ που βοηθούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και την ανταλλαγή απόψεων.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς στην πραγματοποίηση δράσεων με μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν την ικανότητα του ενεργού πολίτη. Προτίθεται, λοιπόν, να διοργανώσει 2 διαδικτυακές Προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη 80 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία των Δήμων που εντάσσονται στην Περιφέρεια Κρήτης και πιο συγκεκριμένα 40 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία Δήμων της Δυτικής Κρήτης και 40 μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου, από σχολεία Δήμων της Ανατολικής Κρήτης, με τίτλο: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πριν και μετά την κρίση του κορονοϊού. Από το σχολείο και τις τοπικές κοινωνίες μέχρι την Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία (EUGreenDeal)» στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2020.

Στόχος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την εμβάθυνση των συμμετεχόντων μαθητών στην επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού. Παράλληλα, αποσκοπούμε στην εμπλοκή των νέων σε διαδικασίες κατανόησης της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και του τρόπου λήψης των αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της Ευρώπης του σήμερα.

Για την επιτυχή και απρόσκοπτη πραγματοποιήσει των άνωθεν, το Europe Direct ενδιαφέρεται να καλύψει τα παρακάτω:

1. Αμοιβή Επιστημονικής Ομάδας Υλοποίησης κατά τις ημέρες υλοποίησης

2. Διοικητική διαχείριση διοργάνωσης (δηλώσεις συμμετοχών Σχολικών Μονάδων, Κλήρωση και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων, Συντονισμός και Επικοινωνία με Σχολεία για την επιλογή μαθητών, επικοινωνία με μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποστολή μετά το πέρας των δράσεων των Πιστοποιητικών Συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς και μαθητές)

3. Προετοιμασία και διάθεση υλικού προετοιμασίας συμμετεχόντων (Οδηγός Μελέτης, Κανόνες Διαδικασίας, Εγχειρίδιο Συμμετέχοντα κτλ.)

4. Κόστος Πλατφόρμας, Τεχνικός για τις ημέρες της υλοποίησης και συνοδευτικό υλικό/υποστήριξη χρηστών

5. Καταγραφή αποτελεσμάτων συνεδριάσεων και αποστολή προς Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect εν είδη Κειμένου Πολιτική

Ο προϋπολογισμός για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου ανέρχεται στα 3500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 4η Νοεμβρίου 2020, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Νικόλαος Μωραϊτάκης, στέλεχος του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης υποστηρικτής του 13ου Open Coffee σε… Shot Edition!

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου. 19:00-19:45, Online

Μετά από αρκετό καιρό απουσίας λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία, πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε online. Είμαστε έτοιμοι για το 13ο Open Coffee σε… Shot Edition!

Τα ???? ?????? ?????, θα είναι online events διάρκειας max 45 λεπτών, όπου θα παρακολουθούμε μία σύντομη ομιλία από κάποια startup, θα έχουμε αρκετό χρόνο για ερωτήσεις και νέα από το #StartupCommunity!

Στο 13ο Open Coffee Heraklion, ομιλητής θα είναι ο Αλέξανδρος Μιμίδης, Materials engineer & Co-Founder της #Biomimetic.

(www.biomimetic.gr)

H Biomimetics είναι μια νέα startup εταιρεία, τεχνοβλαστός του ΙΤΕ, η οποία ξεκίνησε φέτος τον Σεπτέμβριο και ασχολείται με την μείωση της αντανάκλασης ή της έντονης λάμψης κάτω από φως διάφανων επιφανειών ή οθονών, μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας ακτινοβόλησης με δέσμη λέιζερ. Μια απλή, χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, η οποία προσέλκυσε χρηματοδότηση από την Big Pi Ventures που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Όπως καταλαβαίνεις, έχει να μας πει... πολλά!

Όσο για τα νέα του startup community, θα μάθουμε για τα Global Student Entrepreneur Awards Greece

Η συμμετοχή είναι όπως πάντα δωρεάν.

Δήλωσε συμμετοχή εδώ: http://bit.ly/OCHer-13, για να σου στείλουμε το link παρακολούθησης του live event!

To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σε διμερής συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Η διμερής συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10.30 π.μ. μεταξύ του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης και της Ελένης Παλαιολόγου, Team Leader στο Τμήμα Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Στέλλας Παυλοπούλου από το Τμήμα Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και είχε την παρακάτω θεματολογία:

 1. Παρουσίαση του EuropeDirect της Περιφέρειας Κρήτης
 2. Η εμπειρία με τον COVID
 3. Επόμενες δράσεις για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης
 4. Επόμενες δράσεις για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή και την ενδυνάμωση των ατόμων μέσω μιας νέας γενιάς τεχνολογιών
 • Published in Νέα

To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει online event με τίτλο: Privacy & Security // Digital Citizens

To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο προώθησης της προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - “Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”, διοργανώνει την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 19:30, το online event “Privacy & Security // Digital Citizens”.

Το νέο αυτό event αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας σειράς από online εκδηλώσεις με τον κεντρικό τίτλο “Digital Citizens”. Διοργανώνεται με αφορμή την online διάχυση πληροφορίας στην περίπτωση της covid-19 και σκοπό έχει να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Να αναδείξει τρόπους και εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προστατευτούμε στον online κόσμο.

Το event αποτελείται από δύο μέρη, στο Α’ μέρος η Αντιγόνη Λογοθέτη και ο Στέργιος Κωνσταντίνου από την Homo Digitalis θα παρουσιάσουν το “My Data Done Right”, ένα εργαλείο που βοηθάει στην άσκηση των δικαιωμάτων των χρηστών και στην προστασία των ψηφιακών τους δικαιωμάτων. Θα γνωρίσουμε την πλατφόρμα και θα μάθουμε για την προέλευση, τη λειτουργία και τις προοπτικές της. Ενώ, στο Β’ μέρος ο Δημήτρης Γραμμένος και η Ανθή Στρατάκη θα πραγματοποιήσουν το workshop “Και ποιανού ‘σαι συ; Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα στην ψηφιακή εποχή”, ένα διαδραστικό εργαστήριο για όλες τις ηλικίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή. Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο κόμικ «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και στο ομώνυμο webinar το οποίο είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Mathesis.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει 90 λεπτά και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Κατά το Α’ μέρος της εκδήλωσης, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από την Χρύσα Κύρλου και τη Νικολέτα Παππά.

Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το event και να θέσει τις ερωτήσεις του μέσω:

Live στη Facebook σελίδα EuropeDirectCrete (www.fb.com/eudirectcrete), και

Live στο YouTube: http://bit.ly/Privacy-Security-Live

Στοιχεία επικοινωνία

Web: https://www.europedirect-crete.gr

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σε συνάντηση εργασίας με τον Γ. Μοσχόβη, Αναπληρωτή Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ. και είχε την παρακάτω θεματολογία:

 1. Κατάσταση της ΕΕ
 2. Διαχείριση Social Media
 3. Υποστήριξη eventsπροώθησης των προτεραιοτήτων της ΕΕ
 4. Hub-EDICs
 • Published in Νέα

Το Europe Direct Crete σας καλεί να συντονιστείτε στη σελίδα του στο Facebook την και να παρακολουθήστε την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης της Προέδρου της European Commission, Ursula von der Leyen, ενώπιον του European Parliament !

Συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ενημερωνόμαστε και εκφράζουμε την άποψη μας!

Πότε; Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και Ώρα 10:00

Η γνώμη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά!

Μετά το τέλος της ομιλίας, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις και τις απόψεις σας, συμπληρώνοντας εδώ τη σχετική φόρμα: https://forms.gle/q1GPYmms7Vy49zjF7

?Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://europedirect-crete.gr/…/902-prosklisi-i-katastasi-ti…

#SOTEU

 • Published in Νέα

Η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης – χαρτογράφηση της πορείας για το επόμενο έτος

Παρακολούθηση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης της διαδικτυακής ενημέρωσης από τον Επικεφαλής του Δικτύου των Europe Directs στα κράτη μέλη της ΕΕ Alessandro Giordani αναφορικά της ομιλίας της προέδρου της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00.

Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία προβαίνει σε αποτίμηση των επιτευγμάτων του προηγούμενου έτους και παρουσιάζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Ο εκάστοτε πρόεδρος παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ιδέες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

 • Published in Νέα

Γνωρίζεις τι είναι ο ψηφιακός εγγραμματισμός; Είμαστε, τελικά, ψηφιακά αναλφάβητοι ή εγγράμματοι;

Την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, παρακολούθησε online την εκδήλωση μας Ψηφιακός εγγραμματισμός σ’ έναν κόσμο που αλλάζει // Digital Citizens

Ομιλητής: Γιάννης Φαρσάρης, Καθηγητής Πληροφορικής

Η εκδήλωση θα καλυφθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

️Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω livestream εδώ στη σελίδα μας στο FB και στο YouTube: bit.ly/DigitalLiteracyLive.

#DigitalCitizens #DigitalLiteracy #Europe

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ

Reminder ribbon Το ΕΚ συμμετέχει στην εκστρατεία "Χρυσός Σεπτέμβρης" με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, φωτίζοντας το κτίριό του με χρυσό χρώμα έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Τον Ιούνιο, συστάθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία αξιολογεί τις ευκαιρίες που έχει η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

Μάθετε περισσότερα → https://bit.ly/3lBnWZy

Ποιος είναι ο ρόλος των νέων στο μέλλον της Ευρώπης;

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που θα πραγματοποιηθεί στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (περιφερειακό κοινοβούλιο) στο Ντίσελντορφ στις 11 Σεπτεμβρίου μεταξύ 15:30 και 17:00 θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή εκδήλωση με μαθητές, νέους και νέους πολιτικούς σχετικά με μέλλον της Ευρώπης.


Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συζητήσουν με πολιτικούς που εργάζονται τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για τον ρόλο των νέων.

Πάνελ:

 • Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
 • Dr. Stephan Holthoff, Υπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
 • Gabriele Bischoff, Ευρωβουλευτής

Συντονίζει
 •  Prof. Dr. Michael ​Kaeding, Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν

Πρόγραμμα
3:30 μ.μ. — 3:35 μ.μ.
Χαιρετισμός από την καθηγήτρια Dr. Kaeding, είσοδος των μελών της ειδικής ομάδας και ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα
3:30 μ.μ. — 4:00 μ.μ.
Θέμα 1: Είναι η Ευρώπη κατάλληλη για το μέλλον;
4:00 μ.μ. — 4:25 μ.μ.
Θέμα 2: Τι θα πρέπει να επιδιώξει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι νέοι;
4:25 μ.μ. — 4:50 μ.μ.
Θέμα 3: Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να αναλάβουν οι τοπικοί πολιτικοί για να γνωρίσουν τους νέους που ενδιαφέρονται για την πολιτική γενικότερα και ειδικότερα για την Ευρώπη;
4:50 μ.μ. — 5:00 μ.μ.
Τελικές παρατηρήσεις του συντονιστή

Εγγραφή και ερωτήσεις
Η συμμετοχή στην εκδήλωση πραγματοποιείται μόνο με εγγραφή.

Περισσότερα:

https://cor.europa.eu/en/events/Pages/role-young-people.aspx?_cldee=d29sZmdhbmcucGV0em9sZEBjb3IuZXVyb3BhLmV1&recipientid=contact-e066436d5cf2e4118a29005056a05119-7f597d6a6f034bd09232f2923174609b&esid=b1e86bfb-81d8-ea11-8118-005056a043ea

Κατά την εγγραφή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να υποβάλλουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς.

 • Published in Νέα

Erasmus+ ?? EU CONNECTED,

-       - Καθώς συμπληρώνονται τα δύο χρόνια από την έναρξη του προγράμματος Erasmus+ R-EU-CONNECTED, ένα μικρό δείγμα της ημερίδας ενημέρωσης για τις “Αξίες και τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης” που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα.

- Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μαλίων με τη συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης.

-       - https://www.youtube.com/watch?v=ytEf9fXrkCI


#EuropeDirectCrete #RegionCrete #ErasmusPlus#Crete #Schools

 • Published in Νέα

Παρακολούθηση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης της διαδικτυακής ενημέρωσης από τον Επικεφαλής του Δικτύου των Europe Directs στα κράτη μέλη της ΕΕ Alessandro Giordani.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2020 αναφορικά του Μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στη διαδικτυακή συνάντηση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 23.07.2020

Συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στη διαδικτυακή συνάντηση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Conference for the Future of Europe.

H πρωτοβουλία «Conference for the Future of Europe» επικεντρώνεται στη συμμετοχή των πολιτών, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία της Ευρώπης. Εκτός από τους διαλόγους πολιτών σε στιλ δημαρχείου που περιλαμβάνουν Επιτρόπους και άλλους ομιλητές, ένα ευρύ φάσμα άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη πρωτοβουλία αυτή θα διοργανωθεί από τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς εταίρους: αυτά θα περιλαμβάνουν εθνικά κοινοβούλια, κοινωνικούς εταίρους, περιφερειακές και τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών.

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης επιλέχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μαζί με άλλα 3 EDICs από όλη την Ελλάδα, να προωθήσει την πρωτοβουλία αυτή στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα στην Κρήτη και στα Νησιά του Αιγαίου.

Μπορείς να αναγνωρίσεις μια ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο; Γνωρίζεις πώς και πού να αναζητήσεις την αλήθεια; Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, στις 19.30, παρακολούθησε online την εκδήλωση Digital Citizens με θέμα τα "Fake News".

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, στις 19.30, παρακολούθησε online την εκδήλωση Digital Citizens με θέμα τα "Fake News".

Ομιλητής: Στάμος Αρχοντής | The Mad Sc1ent1st

O Στάμος Αρχοντής είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2016 δραστηριοποιείται ως επικοινωνιολόγος της επιστήμης στο YouTube όπου διατηρεί το επιστημονικό κανάλι “The Mad Scientist” (bit.ly/TheMadSc1ent1st), στο οποίο ασχολείται με απλοποίηση σύνθετων επιστημονικών εννοιών και κατάρριψη ψευδοεπιστημών. Από το 2016 επίσης, εργάζεται επίσης ως αρθρογράφος-ερευνητής στην ομάδα ελέγχου γεγονότων Ellinika Hoaxes.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τη Chrisa Kirlou και τη Νικολέτα Παππά.

Το event απευθύνεται σε όποιον θέλει να ενημερωθεί για τα “Fake News” και να θέσει live ερωτήματα που τον απασχολούν σχετικά με το θέμα! Διάρκεια: 45 λεπτά.

Μπορείς να παρακολουθήσεις την εκδήλωση:

➡️Live στη σελίδα Europe Direct Crete

Live στο YouTube channel: bit.ly/EuropeDirectCreteYouTube

To Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο προώθηση της προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - “Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”, ξεκινάει έναν κύκλο online events με τίτλο “Digital Citizens”. Στο πρώτο online event θα συζητήσουμε το θέμα των Fake News, με αφορμή την περίπτωση της Covid-19, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι μία είδηση την οποία διαβάσαμε στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύεται παντού είναι ψεύτικη και πώς μπορούμε να αναζητήσουμε την αλήθεια αν έχουμε υποψίες.

Κάνε like στη σελίδα Europe Direct Crete ή/και στο YouTube channel bit.ly/EuropeDirectCreteYouTube για να λαμβάνεις ενημερώσεις και για τα επόμενα “Digital Citizens” online events.

 • Published in Νέα

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, βλέπουμε την ιστορία με άλλο μάτι!

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο μεταμορφώνεται & αποκτά σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, ψηφιακό υλικό & ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο!

 

#EUinmyRegion#ΕΕ#Ελλάδα#Κρήτη#πολιτισμός#τουρισμός#ψηφιακά

 • Published in Νέα

Ενημέρωση των μαθητών του 8ου ΔΣ Χανίων μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης

Το Κέντρο Ευρωπαικής Πληροφόρησης ενημέρωσε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης,  τους μαθητές του 8ου ΔΣ Χανίων, για τις δράσεις του και συζήτησαν για τις πιθανές δυνατότητες συνεργασίας.

Σήμερα παρουσιάσαμε την πρότασή μας για ένα σημαντικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για να οικοδομήσουμε ένα πράσινο, ψηφιακό, ανθεκτικό μέλλον για την Ένωσή μας.

Το #NextGenerationEU, θα επικεντρωθεί σε 3 πυλώνες:

1️ Υποστήριξη χωρών της ΕΕ με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

2 Έναρξη της οικονομίας της ΕΕ με κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων.

3️ Χρήση των διδαγμάτων της κρίσης του κορανοϊού, με ένα νέο Πρόγραμμα Υγείας, ενισχύοντας τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και χρηματοδοτώντας την έρευνα.

Το #NextGenerationEU θα ενσωματωθεί σε ένα ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό #EUbudget για το 2021-2027 ύψους 1,85 τρισεκ. €.

Θέλουμε η ανάκαμψη να είναι βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη για όλες τις χώρες της ΕΕ.

#StrongerTogether

 • Published in Νέα

Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκαινιάζει πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων για ερευνητές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με πολλούς εταίρους εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων. Η πλατφόρμα, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο δράσης ERAvsCorona , αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για να στηρίξει τους ερευνητές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο στη μάχη κατά της έξαρσης του κορονοϊού.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Eπίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά:
«Η έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19 αποτελεί σημαντικό συγκεκριμένο μέτρο για την ενίσχυση της συνεργασίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Συνεχίζοντας την επί σειρά ετών συνεπή στήριξή μας στην ανοικτή επιστήμη και την ανοικτή πρόσβαση, τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε τους ερευνητές μας. Μέσω των κοινών μας προσπαθειών, θα κατανοήσουμε καλύτερα, θα διαγιγνώσκουμε και, εντέλει, θα νικήσουμε την πανδημία.»

Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα προκλινικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα. Η πλατφόρμα αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL-EBI), της υποδομήςElixir και του έργου COMPARE, καθώς και των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων εταίρων.

Η ταχεία ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων επιταχύνει σημαντικά την έρευνα και τις ανακαλύψεις, καθιστώντας δυνατή την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19 συνάδει με τις αρχές που αποτυπώνονται στη Δήλωση για την κοινοχρησία δεδομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας και καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής στα ανοιχτά ερευνητικά δεδομένα και την Ανοιχτή Επιστήμη, που έχει ως στόχο η επιστήμη να καταστεί πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη και να αποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα αποτελεί επίσης πιλοτικό έργο προτεραιότητας, για την πραγμάτωση των στόχων του ευρωπαϊκού νέφους ανοικτής επιστήμης (EOSC), και αξιοποιεί τα καθιερωμένα δίκτυα που συνδέουν το EMBL-EBI με τις εθνικές υποδομές δεδομένων δημόσιας υγείας   

Σχέδιο δράσης ERAvsCorona
Στις 7 Απριλίου 2020, οι υπουργοί έρευνας και καινοτομίας από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν 10 δράσεις προτεραιότητας του σχεδίου δράσης ERAvsCorona. Στηριζόμενο στους γενικούς στόχους και στα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ), το σχέδιο δράσης καλύπτει βραχυπρόθεσμες δράσεις που βασίζονται στον στενό συντονισμό, τη συνεργασία, την ανταλλαγή δεδομένων και τις κοινές χρηματοδοτικές προσπάθειες της Επιτροπής και των κρατών μελών. Το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, οι οποίες τώρα θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να βοηθήσουν τους ερευνητές και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Πέραν της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19 που εγκαινιάστηκε, οι υπόλοιπες δράσεις επικεντρώνονται στον συντονισμό της χρηματοδότησης, στην επέκταση των μεγάλων κλινικών δοκιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, στην αύξηση της στήριξης σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη στήριξη ενός πανευρωπαϊκού μαραθωνίου ανάπτυξης εφαρμογών (Hackathon) στα τέλη Απριλίου, για να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί καινοτομίας και η κοινωνία των πολιτών. Κατά τους προσεχείς μήνες, το κοινό σχέδιο που απαριθμεί τις δράσεις προτεραιότητας θα επικαιροποιείται τακτικά και θα συνδιαμορφώνεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και τις εθνικές κυβερνήσεις.   

 • Published in Νέα

2η Τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Europe Direct Ελλάδος με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σε 2η τηλεδιάσκεψη προχώρησαν εκπρόσωποι του Δικτύου Europe Direct Ελλάδος με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 22 Απριλίου 2020, με σκοπό την ενημέρωση περί των πρόσθετων εργαλείων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όσο και για τον συντονισμό των δράσεων του Δικτύου και των ψηφιακών εργαλείων χρήσης αυτών;

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσώπησε το στέλεχος του Κέντρου Νίκος Μωραϊτάκης.

 • Published in Νέα

Η Επιτροπή παρουσίασε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο και τις διαδικασίες επιστροφής

 

Η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο και τις διαδικασίες επιστροφής και σχετικά με την επανεγκατάσταση, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, τις οποίες θα απευθύνει στα κράτη μέλη. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των κρατών μελών για παροχή συμβουλών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η συνέχεια των διαδικασιών και ο σεβασμός των βασικών δικαιωμάτων. Οι οδηγίες καταρτίστηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε:
«Η πανδημία έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή, και παράλληλα διαταράσσει την επανεγκατάσταση. […] ενεργούμε για την υποστήριξη των κρατών μελών, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της ευελιξίας στους κανόνες της ΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνέχιση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των προσώπων. Παρότι ο τρόπος ζωής μας έχει πιθανώς αλλάξει δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξίες και οι αρχές μας δεν πρέπει να αλλάξουν.»

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε:
«Ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, πρέπει να εγγυηθούμε τα ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στην τρέχουσα κατάσταση. Στις οδηγίες, παρέχουμε συμβουλές για πρακτικές λύσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις θεμιτές ανησυχίες και τους περιορισμούς των κρατών μελών. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται στον τομέα του ασύλου, της επανεγκατάστασης και της επιστροφής θα πρέπει επίσης να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα μέτρα προστασίας της υγείας που θεσπίζονται από τα κράτη μέλη για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα ευάλωτα άτομα, ιδίως τους ασυνόδευτους ανηλίκους, και στις οικογένειες.»

Διαδικασίες ασύλου
Τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές μεταξύ του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του ασύλου και των αιτούντων άσυλο έχουν αντίκτυπο στις διαδικασίες ασύλου. Πρέπει να εφαρμοστεί η ευελιξία που προβλέπεται στους κανόνες της ΕΕ:

 • Πρέπει να συνεχιστούν η καταχώριση και η επεξεργασία των αιτήσεων. Θα πρέπει να επιτρέπεται η μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τις προθεσμίες και τη διάρκεια επεξεργασίας και εξέτασης των αιτήσεων. Ωστόσο, τυχόν καθυστερήσεις στην καταχώριση δεν θα πρέπει να σημαίνουν ότι οι αιτούντες παραμένουν χωρίς συνθήκες υποδοχής.
 • Μπορούν να διεξάγονται προσωπικές συνεντεύξεις με ειδικές ρυθμίσεις, όπως εξ αποστάσεως μέσω βιντεοδιάσκεψης, ή ακόμη και να παραλείπονται, εφόσον αυτό χρειαστεί.
 • Κανονισμός του Δουβλίνου: Η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει θεμελιώδη σημασία για την καλή λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου. Η Επιτροπή παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη να αρχίσουν εκ νέου τις μεταφορές των αιτούντων το συντομότερο δυνατόν, δεδομένων των εξελισσόμενων περιστάσεων. Πριν να προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση όσον αφορά τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης που προκύπτει από την έντονη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας στο υπεύθυνο κράτος μέλος. Όταν οι μεταφορές προς το κράτος μέλος που είναι κανονικά υπεύθυνο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της ισχύουσας προθεσμίας, τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν διμερώς να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πράγμα το οποίο ενθαρρύνεται π.χ. για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) είναι έτοιμες να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
 • Συνθήκες υποδοχής: Τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης πρέπει να είναι εύλογα, αναλογικά και να μην εισάγουν διακρίσεις. Οι αιτούντες πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Οι αιτούντες που βρίσκονται υπό κράτηση θα πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, και τυχόν περιορισμοί, όπως ο περιορισμός των επισκεπτών, πρέπει να εξηγούνται προσεκτικά.
 • Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων: Σύμφωνα με τον κανονισμό Eurodac, όταν δεν είναι δυνατό να ληφθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα αιτούντος λόγω μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα εν λόγω δακτυλικά αποτυπώματα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εντός 48 ωρών αφότου εκλείψουν αυτοί οι λόγοι υγείας.


Επανεγκατάσταση
Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή των επιχειρήσεων επανεγκατάστασης: Τα κράτη μέλη, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχουν αναστείλει προσωρινά τις επιχειρήσεις επανεγκατάστασης. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προπαρασκευαστικές δραστηριότητες στον βαθμό του δυνατού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις επανεγκατάστασης να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου ομαλά. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το 2020 και θα επιτρέψει ευελιξία όσον αφορά την περίοδο υλοποίησης.

Επιστροφή
Τα μέτρα που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάσχεση της πανδημίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιστροφή. Παρά την προσωρινή διακοπή που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες επιστροφής σε τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες που μπορούν να εκτελεστούν παρά τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις επιστροφής. Τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οικειοθελείς επιστροφές, επίσης λόγω του ότι παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Ο Frontex είναι έτοιμος να συνδράμει τα κράτη μέλη στην οργάνωση των επιχειρήσεων αερομεταφοράς. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί στενή συνεργασία και επαφές με τρίτες χώρες όσον αφορά την ταυτοποίηση, την έκδοση εγγράφων και την επιστροφή των υπηκόων τους. Όσον αφορά την κράτηση πριν από την απομάκρυνση, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι προσωρινοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον εύλογη προοπτική απομάκρυνσης. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, όταν αποφασίζουν για την ανάληψη κατάλληλης δράσης, να εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να προσδιορίζουν κατά πόσον εξακολουθεί να υπάρχει εύλογη προοπτική απομάκρυνσης.

Ιστορικό
Στις 16 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα προσωρινού περιορισμού των μη αναγκαίων μετακινήσεων προς την ΕΕ για αρχική περίοδο 30 ημερών, με παράταση έως τις 15 Μαΐου. Οι ηγέτες ενέκριναν την εν λόγω πρόταση στις 17 Μαρτίου και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία), καθώς και τα κράτη Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ, έχουν έκτοτε εκδώσει εθνικές αποφάσεις για την εφαρμογή αυτού του περιορισμού των μετακινήσεων. Οι εξαιρέσεις στον περιορισμό των μετακινήσεων επεκτείνονται και στα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή για άλλους ανθρωπιστικούς λόγους, τηρουμένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Οι οδηγίες αυτές θα συμπληρωθούν από ειδικές θεματικές συνεδριάσεις που θα διοργανώσουν οι οργανισμοί της ΕΕ για να παράσχουν πρακτικές συμβουλές στα κράτη μέλη και να διευκολύνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών ενωσιακών διατάξεων στον τομέα του ασύλου και των διαδικασιών επιστροφής και σχετικά με την επανεγκατάσταση
Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του προσωρινού περιορισμού των μη αναγκαίων μετακινήσεων προς την ΕΕ
 
Press Release in English
Πηγή:​https://ec.europa.eu/greece/home_el

 • Published in Νέα

Κορονοϊός: Αντίδραση της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος παρουσίασαν τα σχέδια για μια σθεναρή και στοχευμένη απάντηση της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη των χωρών εταίρων στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. Η συλλογική δράση της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της άμεσης υγειονομικής κρίσης και των συνακόλουθων ανθρωπιστικών αναγκών, στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης των χωρών εταίρων, καθώς και των ικανοτήτων τους όσον αφορά την έρευνα και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και, τέλος, στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων. Για την υποστήριξη αυτών των δράσεων, η ΕΕ θα εξασφαλίσει τη χρηματοδοτική στήριξη των χωρών εταίρων με τη χορήγηση ποσού άνω των 15,6 δισ. ευρώ από τους υφιστάμενους πόρους για την εξωτερική δράση. Μαζί με τους εταίρους μας, μεριμνούμε ώστε η σημαντική ενωσιακή χρηματοδότηση που έχει ήδη διατεθεί σ' αυτούς να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:
Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτή η παγκόσμια πρόκληση απαιτεί στενή διεθνή συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται άοκνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι μόνο αν ενεργήσουμε από κοινού θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πραγματοποιήσει σύντομα εικονική εκδήλωση δωρητών ώστε να συμβάλει στην κινητοποίηση της αναγκαίας χρηματοδότησης και να υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην παροχή βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες.»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε σχετικά:
«Η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί ενιαία και παγκόσμια απάντηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης και των σοβαρών συνεπειών της — τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να βοηθήσουμε και τους εταίρους μας —όχι μόνο στην άμεση γειτονιά μας αλλά και πέραν αυτής— προκειμένου να απορροφήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κρίση στον βιοπορισμό, τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους, καθώς τα δικά τους προβλήματα είναι και δικά μας. Πρόκειται για μια μάχη που δίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτή τη μάχη είτε θα την κερδίσουμε όλοι μαζί είτε θα τη χάσουμε όλοι μαζί. Η συνεργασία και οι κοινές προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και οι πολυμερείς λύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε ώστε να διαμορφωθεί ένα πραγματικό παγκόσμιο θεματολόγιο για το μέλλον.»

Η Επίτροπος αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, συμπλήρωσε τα εξής:
«Όσο ο κορονοϊός απειλεί ζωές σε κάποιο μέρος του πλανήτη, δεν είμαστε ασφαλείς. Αυτή είναι η ουσία της διεθνούς συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της και, μ' αυτή τη σημαντική δέσμη μέτρων παγκόσμιας αντίδρασης ύψους άνω των 15,6 δισ. ευρώ, ηγείται των κοινών προσπαθειών που καταβάλλουμε με τους εταίρους μας, ιδίως στην Αφρική, με στόχο ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους μας.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε:
«Στο πλαίσιο της αντίδρασής μας σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, ανακατευθύνουμε πάνω από 3,8 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κονδύλια για τα Δυτικά Βαλκάνια και τους άμεσους γείτονές μας στα ανατολικά και στα νότια, εκεί όπου εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες σήμερα. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί επειγόντως η υγειονομική κρίση, θα ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και θα αμβλυνθούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Κατοικούμε όλοι στην ίδια ήπειρο και ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε είναι αν δράσουμε όλοι μαζί.»

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυνητικά μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιπτώσεις που έχει η έξαρση του κορονοϊού στις πλέον ασταθείς χώρες, στους μετανάστες και στα πιο ευάλωτα άτομα θα είναι, πιθανώς, δραματικές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περίκλειστες και συχνά ανθυγιεινές δομές προσφύγων και τους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε σθεναρά σ' αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, να εξασφαλίσουμε ότι οι ανθρωπιστικοί φορείς θα συνεχίσουν να έχουν την αναγκαία πρόσβαση προκειμένου να εξακολουθήσουν να επιτελούν το διασωστικό έργο τους και, τέλος, να ενισχύσουμε τις μεταφορές και την υλικοτεχνική υποστήριξη σε βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.»

Δέσμη μέτρων «Ομάδα Ευρώπη»
Η αντίδραση της ΕΕ ακολουθεί μια προσέγγιση του τύπου «Ομάδα Ευρώπη», η οποία αποβλέπει στη διάσωση ζωών με την παροχή ταχείας και στοχευμένης υποστήριξης στους εταίρους μας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει πόρους από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, για να στηρίξει τις χώρες εταίρους και να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους, καθώς και τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και την οικονομία. Οι πρώτες δέσμες μέτρων της «Ομάδας Ευρώπη» εφαρμόζονται ήδη στις άμεσες γειτονικές χώρες: στα Δυτικά Βαλκάνια, στα ανατολικά και στα νότια.

Η ΕΕ, ως παγκόσμιος παράγοντας και σημαντικός χρηματοδότης του διεθνούς συστήματος παροχής βοήθειας, θα προωθήσει μια συντονισμένη πολυμερή απάντηση, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την G7 και την G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσαρμόζει την απόκρισή της με βάση τις εξελίξεις και να εστιάζει την προσοχή της στις πλέον πληττόμενες χώρες που χρειάζονται στήριξη των συστημάτων υγείας τους, όπως ορισμένες χώρες της Αφρικής, οι χώρες της Γειτονίας, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, καθώς και τμήματα της Ασίας και του Ειρηνικού, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική. Η απόκριση της ΕΕ θα εστιάζεται στα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και των κοινοτήτων υποδοχής τους, και θα ενσωματώνει τους στρατηγικούς της στόχους που καθορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία και στο Ψηφιακό Θεματολόγιο.

Από το συνολικό ποσό των 15,6 δισ. ευρώ, διοχετεύονται 3,25 δισ. ευρώ στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 1,19 δισ. ευρώ στις γειτονικές χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η ΕΕ εξασφαλίζει 3,07 δισ. ευρώ για το σύνολο των γειτονικών χωρών —2,1 δισ. ευρώ για τις νότιες χώρες εταίρους και 962 εκατ. ευρώ για τις ανατολικές χώρες εταίρους— και άλλα 800 εκατ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Επιπροσθέτως, η συνολική δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επιπλέον 1,42 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για την Αφρική και τις γειτονικές χώρες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η ΕΕ θα στηρίξει την Ασία και τον Ειρηνικό με 1,22 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 291 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την περιοχή της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, 918 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταίρων μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και 111 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των υπερπόντιων χωρών και εδαφών.

Υλοποίηση της δέσμης μέτρων της ΕΕ για αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο

502 εκατ. ευρώ χορηγούνται για δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στα εξής:

 • παροχή άμεσης στήριξης στα σχέδια αντιμετώπισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην έκκληση της Κίνησης Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για τη βελτίωση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας και σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις·
 • παροχή άμεσης ανθρωπιστικής στήριξης σε πληττόμενες χώρες, ιδίως στους τομείς της υγείας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της υγιεινής, καθώς και της υλικοτεχνικής στήριξης·
 • στήριξη με σκοπό την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην Ευρώπη και στις χώρες εταίρους·
 • οργάνωση της παροχής βοήθειας σε είδος στις πληττόμενες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης·
 • παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας σε τοπικές τράπεζες μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη·
 • στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση των περιορισμών στις εξαγωγές και τη διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού, ιδίως όσον αφορά τις βασικές ιατρικές προμήθειες και τα φάρμακα·
 • σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων σε πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως τη συμφωνία κοινής προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις μεταδοτικές νόσους. Οι χώρες που διαπραγματεύονται την προσχώρησή τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.


2,8 δισ. ευρώ χορηγούνται για τη στήριξη της έρευνας και των συστημάτων υγείας και ύδρευσης. Η ΕΕ προβαίνει, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες ενέργειες:

 • στηρίζει τις χώρες εταίρους για την ανάπτυξη ανθεκτικών συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες·
 • στηρίζει τις προσπάθειες με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, παρέχοντας βασικά προστατευτικά μέτρα και συμβουλές υγιεινής για την πρόληψη της εξάπλωσης·
 • επιτρέπει ένα μέρος της ενωσιακής χρηματοδότησης από παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας —όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και ο Παγκόσμιος Χρηματοδοτικός Μηχανισμός— να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση ζωτικών προγραμμάτων υγείας·
 • υποστηρίζει την περαιτέρω έρευνα στον τομέα της διάγνωσης, της θεραπείας και της πρόληψης και, αμέσως μετά την ανακάλυψη εμβολίου, την ταχεία έγκριση και επιδότηση των εμβολίων και την παράδοσή τους σε ευάλωτες χώρες·
 • υποστηρίζει την κατάρτιση των εμπειρογνωμόνων και την επιδημιολογική παρακολούθηση και ενισχύει τους περιφερειακούς οργανισμούς υγείας στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καθώς και στην Ασία και τον Ειρηνικό·
 • υποδέχεται τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ και εξετάζει τρόπους για την καλύτερη σύνδεση των δυνάμει υποψήφιων μελών·
 • υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στα συστήματα υγείας.


12,28 δισ. ευρώ χορηγούνται για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Η ΕΕ προβαίνει, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες ενέργειες:

 • παρέχει άμεση δημοσιονομική στήριξη και χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για τις χώρες εταίρους, προκειμένου να εγκρίνουν μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, καθώς και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης·
 • κινητοποιεί τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις γειτονικές χώρες, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)·
 • στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους αυτοαπασχολουμένους, μέσω εγγυήσεων, παροχής ρευστότητας και τεχνικής βοήθειας και περαιτέρω αναπροσανατολισμού των εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προς τον βραχυπρόθεσμο επιμερισμό των κινδύνων στα δάνεια·
 • χορηγεί δάνεια στον δημόσιο τομέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδίως για την αγορά υγειονομικού εξοπλισμού και προμηθειών·
 • συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τη δημιουργία στέρεων και ανθεκτικών αξιακών αλυσίδων σε στρατηγικούς τομείς, και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης·
 • προωθεί μορφές ελάφρυνσης του χρέους που εξετάζονται από το ΔΝΤ για τις πληττόμενες χώρες.


Για περισσότερες πληροφορίες
Σύνδεσμος στην ανακοίνωση
Ερωτήσεις και απαντήσεις: Η αντίδραση της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού
Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με συγκεκριμένα παραδείγματα ενωσιακής στήριξης στις χώρες εταίρους
 
 
Press Release in English
Πηγή:​https://ec.europa.eu/greece/home_el

 • Published in Νέα

ESCALAR: έως και 1,2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης

Η Επιτροπή εγκαινιάζει το πρόγραμμα ESCALAR. Πρόκειται για μια νέα επενδυτική προσέγγιση που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη στήριξη επιχειρηματικών κεφαλαίων και αναπτυξιακής χρηματοδότησης, ώστε οι επιχειρήσεις με προοπτικές να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, ενισχύοντας με τη σειρά τους την οικονομική και τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης.
 
Στην πιλοτική του φάση, το πρόγραμμα ESCALAR θα παράσχει έως και 300 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Σκοπός είναι να αυξηθεί η επενδυτική ικανότητα των ιδιωτικών επιχειρηματικών και επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να ενεργοποιηθούν επενδύσεις ύψους έως και 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιες της αρχικής επένδυσης, για την υποστήριξη πολλά υποσχόμενων εταιρειών.
 
Το πρόγραμμα Escalar είναι μία από τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση, πτυχή που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
 
Το πρόγραμμα Escalar θα στηρίξει τις καινοτόμους επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να αναπτυχθεί, να παραμείνει στην πρωτοπορία των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων και να επιταχυνθεί η οικονομική της ανάκαμψη.
 
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά:
«Η Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού. Σήμερα, ενισχύουμε τη στήριξη που παρέχουμε σε μεγάλο αριθμό πολλά υποσχόμενων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Με το ESCALAR, συμβάλλουμε στην απελευθέρωση σημαντικών πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων που θα στηρίξουν τη δημιουργία των αυριανών ηγετών της αγοράς». 
 
Οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές κεφαλαίων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
 
Δελτίο τύπου με πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ESCALAR είναι διαθέσιμο εδώ.
 
Press Release in English
Πηγή:​https://ec.europa.eu/greece/home_el

 • Published in Νέα

Κορονοϊός: η Επιτροπή εκδίδει σύσταση για την υποστήριξη στρατηγικών εξόδου μέσω δεδομένων και εφαρμογών φορητών συσκευών

Η Επιτροπή συνιστά σήμερα σειρά μέτρων και ενεργειών για την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης της ΕΕ με σκοπό τη χρήση εφαρμογών και δεδομένων φορητών συσκευών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τα ψηφικά εργαλεία, εφόσον είναι συντονισμένα και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η σύσταση καθορίζει μια διαδικασία για την έγκριση, από κοινού με τα κράτη μέλη, μιας εργαλειοθήκης, εστιάζοντας σε δύο διαστάσεις:

 • μια συντονισμένη, πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τη χρήση εφαρμογών για φορητές συσκευές, που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα επιτρέπει την προειδοποίηση, την πρόληψη και την ιχνηλάτηση επαφών· και
 • μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανωνυμοποιημένων και συγκεντρωτικών δεδομένων θέσης φορητών συσκευών.


Η σύσταση καθορίζει βασικές αρχές για τη χρήση των εν λόγω εφαρμογών και δεδομένων όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά:
«Οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι εφαρμογές φορητών συσκευών και τα δεδομένα κινητικότητας παρέχουν τεράστιες δυνατότητες και βοηθούν στην κατανόηση της διασποράς του ιού και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Με τη σύσταση αυτή δρομολογούμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη χρήση εφαρμογών και δεδομένων, χωρίς να θίγονται οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς. Η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν δρα ενωμένη.»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς πρόσθεσε τα εξής: 
«Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση. Η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τον ιό και θα συνεχίσει να τα στηρίζει όσον αφορά τη στρατηγική εξόδου και την ανάκαμψη. Θα συνεχίσουμε, καθ’ όλη τη διαδικασία, να διασφαλίζουμε τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες στον τομέα της προστασίας των δεδομένων είναι οι ισχυρότεροι παγκοσμίως και είναι επίσης κατάλληλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, καθώς προβλέπουν εξαιρέσεις και ευελιξία. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές προστασίας δεδομένων και σύντομα θα υποβάλουμε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή.»

Μια κοινή συντονισμένη προσέγγιση ως προς τη χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης
Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία, η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τον νέο κορονοϊό. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των λύσεων που παρέχουν οι εφαρμογές για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τον αντίκτυπό τους στην προστασία των δεδομένων. Κεντρικό στοιχείο της σημερινής σύστασης είναι η πρόταση κοινής εργαλειοθήκης για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση εφαρμογών για έξυπνα τηλέφωνα οι οποίες να τηρούν πλήρως τα ενωσιακά πρότυπα προστασίας των δεδομένων. Η προσέγγιση αυτή θα περιλαμβάνει τα εξής:

 • προδιαγραφές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών κινητών επικοινωνιών για σκοπούς πληροφόρησης, προειδοποίησης και ιχνηλάτησης από ιατρική και τεχνική άποψη·
 • μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης εφαρμογών που δεν είναι συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο, για τη στήριξη των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας και την προώθηση κοινών λύσεων·
 • μηχανισμούς διακυβέρνησης που πρέπει να εφαρμόζουν οι δημόσιες υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων·
 • προσδιορισμό ορθών πρακτικών και μηχανισμών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των εφαρμογών· και
 • ανταλλαγή δεδομένων με σχετικούς επιδημιολογικούς δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών δεδομένων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.


Η Επιτροπή, για να στηρίξει τα κράτη μέλη, θα παρέχει καθοδήγηση που θα αφορά, μεταξύ άλλων, την προστασία δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων με σκοπό την επισκόπηση της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού.

Μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της διασποράς του ιού
Η εργαλειοθήκη θα εστιάσει επίσης στην ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανώνυμων και συγκεντρωτικών δεδομένων θέσης φορητών συσκευών. Στόχος είναι η ανάλυση μοντέλων κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του αντικτύπου των μέτρων εγκλεισμού στην ένταση των επαφών και, κατά συνέπεια, των κινδύνων μόλυνσης. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι σημαντικές και ανάλογες προς τον σκοπό των εργαλείων ανάπτυξης μοντέλων διασποράς του ιού και θα παρέχουν στοιχεία για την ανάπτυξη στρατηγικών άρσης των περιορισμών για τις κοινωνίες.
Η Επιτροπή δρομολόγησε ήδη συζήτηση με τους φορείς κινητής τηλεφωνίας στις 23 Μαρτίου 2020, αποσκοπώντας στην κάλυψη όλων των κρατών μελών. Τα δεδομένα θα ανωνυμοποιούνται πλήρως και θα διαβιβάζονται στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) προς επεξεργασία και ανάπτυξη μοντέλων. Δεν θα κοινοποιούνται σε τρίτους και θα αποθηκεύονται μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επόμενα βήματα
Έως τις 15 Απριλίου 2020 τα κράτη μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, θα αναπτύξουν μια εργαλειοθήκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τις εφαρμογές φορητών συσκευών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Για να στηρίξει τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα παρέχει καθοδήγηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις που έχουν αναλάβει έως τις 31 Μαΐου 2020, και να καταστήσουν τα μέτρα προσβάσιμα στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή με σκοπό την αξιολόγησή τους από ομοτίμους. Η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτελείται και θα δημοσιεύει, από τον Ιούνιο 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, περιοδικές εκθέσεις συνιστώντας την ανάληψη δράσης και/ή τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων που δεν είναι πλέον απαραίτητα.

Περισσότερες πληροφορίες
Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με μια κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για τη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της κρίσης COVID-19 και την έξοδο από αυτή
Σελίδα της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Press Release in English
Πηγή:​https://ec.europa.eu/greece/home_el

 • Published in Νέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. EUR για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας λόγο του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. EUR για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής:
«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορονοϊού. Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. EUR θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΜΜΕ θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

Τα ελληνικά μέτρα στήριξης
Μετά την έγκριση του ελληνικού μέτρου παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. EUR στις 3 Απριλίου 2020 και ενός δεύτερου καθεστώτος, στις 7 Απριλίου 2020, για την παροχή επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. EUR με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. EUR.

Το καθεστώς αυτό προορίζεται να καλύψει τόκους ύψους έως και 800 000 EUR ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (δανείων με σταθερή ληκτότητα, ομολόγων ή τραπεζικών υπεραναλήψεων) για περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 2 μήνες.

Το καθεστώς θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας και θα καλύπτει τις ΜΜΕ στους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού. Το καθεστώς προορίζεται να στηρίξει τη ρευστότητα των ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσχέρειες λόγω της έξαρσης της νόσου και, ως εκ τούτου, να άρει τη σοβαρή διαταραχή της ελληνικής οικονομίας.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) τα ποσά των ενισχύσεων δεν υπερβαίνουν το όριο που προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο, ii) οι επιχορηγήσεις χορηγούνται μόνο σε φερέγγυες επιχειρήσεις, iii) το καθεστώς έχει προσωρινό χαρακτήρα και iv) είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 • Published in Νέα

10 πράγματα που κάνει η ΕΕ για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό

Ανακαλύψτε τι κάνει η ΕΕ στον πόλεμο κατά του κορονοϊού προκειμένου να προστατεύσει ανθρώπους και οικονομία.

 
ΒΙΝΤΕΟ
10 πρωτοβουλίες της ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού (ελληνικοί υπότιτλοι)
https://multimedia.europarl.europa.eu/el/10-things-the-eu-is-doing-to-fight-coronavirus_N01-PUB-200401-THIN_ev
 
1. Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού
Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, η ΕΕ έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα για ταξίδια που δεν είναι σημαντικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα βασικά αγαθά συνεχίζουν να διακινούνται, μέσω της εισαγωγής πράσινων λωρίδων. Ακόμη, προβλέπονται πρόσθετοι πόροι για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το οποίο παρέχει άμεσες αξιολογήσεις κινδύνου και επιδημιολογικές ενημερώσεις σχετικά με την έξαρση του ιού.
 
2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού
Οι χώρες της ΕΕ έχουν γρήγορη πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα RescEU του ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αεραγωγοί και οι προστατευτικές μάσκες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε ένα τεράστιο διεθνή διαγωνισμό, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να κάνουν κοινές προσφορές για την αγορά εξοπλισμού και φαρμάκων.
 
3. Προώθηση της έρευνας
Το ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 140 ομάδες σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην ταχεία ανεύρεση εμβολίου κατά του Covid-19. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διάγνωση, η ετοιμότητα, η κλινική διαχείριση και η θεραπεία.
 
4. Διασφάλιση της ανάκαμψης της ΕΕ
Για να βοηθήσει την ΕΕ να ανακάμψει οικονομικά και κοινωνικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό (2021-2027), ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την τελευταία λέξη σχετικά με την πρόταση.
 
5. Επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ
Περισσότεροι από 10.000 Ευρωπαίοι από όλο τον κόσμο επαναπατρίστηκαν με το ξέσπασμα του ιού, χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
 
6. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητούν χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με το νέο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ταμείου, θα διατεθούν στα κράτη- μέλη φέτος έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.
 
7. Υποστήριξη της οικονομίας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισ. ευρώ για να μετριάσει το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισ. ευρώ για ποσοτική χαλάρωση και 20 δισ. ευρώ για αγορές χρεών. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την διάθεση 37 δισ. ευρώ από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στις χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
 
8. Προστασία θέσεων εργασίας
Για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, όταν οι εταιρείες παύουν τις εργασίες τους εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, η Επιτροπή πρότεινε την έννοια της βραχυπρόθεσμης υπό το κράτος στήριξης της εργασίας (SURE).
 
9. Προστασία του Διαδικτύου
Με εκατομμύρια ανθρώπους αναγκασμένους να παραμείνουν στο σπίτι, η ΕΕ ζήτησε από το Netflix, το Facebook και το YouTube να μειώσουν την ποιότητα ροής για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του διαδικτύου. Αυτό επιτρέπει σε όλους να χρησιμοποιούν το Internet, είτε για δουλειά είτε για αναψυχή.
 
10. Προστασία του περιβάλλοντος και των αεροπορικών εταιρειών
Το Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει προσωρινά τις “πτήσεις φαντάσματα”. Mε την παύση του κανόνα που υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις απογείωσης και προσγείωσης τις επόμενες σεζόν, η ΕΕ καταργεί τις περιττές εκπομπές και βοηθά τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη χαμηλότερη ζήτηση.
 
Σύνδεσμοι 
Η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού
Δημόσια υγεία
Ιστοσελίδα  του ΕΚ για την Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του κορονοϊού 
 
ΒΙΝΤΕΟ
10 πρωτοβουλίες της ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού (ελληνικοί υπότιτλοι)
Αντιμετωπίζοντας την παραπληροφόρηση για τον Covid19 (ελληνικοί υπότιτλοι)
Οι Ευρωπαίοι δείχνουν αλληλεγγύη εναντίον του Covid19 (ελληνικοί υπότιτλοι)
Χρηματοδότηση της έρευνας για τον COVID-19 από την ΕΕ (ελληνικοί υπότιτλοι)
 • Published in Νέα

Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει το ελληνικό καθεστώς παροχής επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής:
«Το παρόν ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το τέλος της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εφαρμογής εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. »

Το ελληνικό μέτρο στήριξης
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών, εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ βάσει του προσωρινού πλαισίου, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού.

Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) το καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών περιορίζεται μόνο στις φερέγγυες επιχειρήσεις, ii) οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χορηγούνται έως τον Ιούνιο του 2020, iii) το μέτρο είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκαλείται από την έξαρση του κορονοϊού και (iv) τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 • Published in Νέα

Τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Europe Direct Ελλάδος με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σε τηλεδιάσκεψη προχώρησαν εκπρόσωποι του Δικτύου Europe Direct Ελλάδος με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 2020, με σκοπό την ενημέρωση περί των εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας;

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσώπησε το στέλεχος του Κέντρου Νίκος Μωραϊτάκης.

 • Published in Νέα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στην Ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Europe Direct στις 17-18 Φεβρουαρίου 2020, στην Αθήνα.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης – Europe Direct of Crete ?? ?? συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στην Αίθουσα Σιώτη - Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσώπησε ο Νικόλας Μωραϊτάκης, στέλεχος του Europe Direct of Crete.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) που αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, βασισμένη σε μία σύγχρονη, αποδοτική αλλά και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Κύριοι άξονες της νέας στρατηγικής είναι η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση του φυσικού πλούτου της Ε.Ε., η προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας πως η μετάβαση προς τη νέα τάξη πραγμάτων θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να λάβουν γνώση και για άλλα καίρια ζητήματα όπως για το "digital marketing", για την καμπάνια της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα "Rural Corporate Campaign της Ε.Ε.", αλλά και για τα τρέχοντα θέματα του Δικτύου, καθώς και για όλες τις εξελίξεις στην Ε.Ε.

#EUGreenDeal #EDIC_Crete #RegionCrete #Meeting

 • Published in Νέα

Τραγουδώντας όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο με υπέροχους μαθητές από το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στο Europe Direct Crete

Τραγουδώντας όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο με υπέροχους μαθητές από το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης.

Merry Christmas with our best wishes for Health | Peace | Unity & optimistic happy life’s to all‼

#RegionOfCrete #EuropeDirectCrete #EuropeanParliamentAmbassadorSchool #6thVocationalHighschoolofHeraklion #merrychristmas

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct Crete για τη δημιουργία βίντεο.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct Crete για τη δημιουργία βίντεο.

 

Έχοντας υπόψη:

 • Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 • Την αριθμ. SI2.803063/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου Europe Direct 2018-2020, για adhoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.
 • Την ανάγκη για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (video) με περιεχόμενο καίρια αποσπάσματα των δραστηριοτήτων επικοινωνίας και εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης-Europe Direct Crete.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct Crete, στα πλαίσια της λειτουργίας του θα προχωρήσει στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (video) για την προώθηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συμβολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στη μετεξέλιξη ιστορικών μνημείων της Περιφέρειας Κρήτης.

Το οπτικοακουστικό υλικό (video) θα παρουσιάζει αποσπάσματα των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης-Europe Direct Crete αναφορικά της πολιτικής συνοχής, με σκοπό τη γνωστοποίηση του εμπράγματου χαρακτήρα τους μέσω του οπτικοακουστικού αυτού υλικού (video) στο ευρύ κοινό, μιας και το συγκεκριμένο υλικό θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα, όσο και στο κανάλι youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου, δίνοντας τη δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλες τις ομάδες στόχου των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης-Europe Direct Crete.

Έπειτα από τα παραπάνω το Κέντρο μας ενδιαφέρεται για τη δημιουργία βίντεο συνολικού προϋπολογισμού 900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα θα χρηματοδοτηθεί από την ειδική συμφωνία για ad hoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και την 6η Δεκεμβρίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ.) Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη ενημερωτικής εκδήλωσης

 

21/11/2019

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη ενημερωτικής εκδήλωσης

                                                        

Έχοντας υπόψη:

 • Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 • Η αριθμ. SI2.803063/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για Adhocδραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.
 • Την ανάγκη για τη δημιουργία προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, προγραμμάτων αλλά και catering, φωτογράφισης και προώθησης μέσω κοινωνικών δικτύων στο πλαίσιο του project Μικρές διαδρομές | Μεγάλες ιστορίες.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στο πλαίσιο της λειτουργίας του και της πραγματοποίησης ενημερωτικής εκδήλωσης για την πολιτική συνοχής, ενδιαφέρεται για την προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, υπηρεσιών catering, φωτογράφισης και υλικού προώθησης μέσω κοινωνικών δικτύων.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης – Europe Direct of Crete θα προχωρήσει στις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας των φωτογραφιών των συμμετεχόντων σε ξεναγήσεις στη Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει και ένα Info desk του Europe Direct of Crete, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το περιεχόμενο, τη σκοπιμότητα και το χαρακτήρα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή, το ρόλο της στην ανάδειξη και διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος του Ηρακλείου και την ένταξή του στην σύγχρονη πολιτιστική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία των πολιτών της Περιφέρειας Κρήτης. Η Προώθηση της συγκεκριμένης δράση θα πραγματοποιηθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media/facebook-twitter-instagram) και της ιστοσελίδας του Europe Direct of Crete.

           Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τα εξής:

 • σχεδιασμό ηλεκτρονικής αφίσας
 • σχεδιασμό ηλεκτρονικής πρόσκλησης
 • σχεδιασμό facebook cover
 • σχεδιασμό εικόνας instagram
 • σχεδιασμό promo cover
 • catering
 • φωτογραφική κάλυψη

συνολικού προϋπολογισμού 900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα θα χρηματοδοτηθεί από την ειδική συμφωνία για ad hoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 25η Νοεμβρίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ.) Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

 • Published in Νέα

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στα εργαστήρια ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων - European Week of Regions and Cities στις Βρυξέλλες.

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στα εργαστήρια ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων - European Week of Regions and Cities μέσω του εκπροσώπου κ. Νίκου Μωραϊτάκη που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες από τις 7-10 Οκτωβρίου 2019.

Οι εκδηλώσεις «OPEN DAYS» έχουν καθιερωθεί ως η σημαντικότερη ετήσια ευρωπαϊκή συνάντηση περιφερειακών και τοπικών αρχών. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στις περιφερειακές και τοπικές αρχές να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα νέα εργαλεία της πολιτικής συνοχής, να προβάλουν τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή τους, να ανταλλάξουν ιδέες για τις μελλοντικές προκλήσεις και να αναπτύξουν συνεργασίες με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στις εργασίας της ετήσιας συνάντησης όλων των Ευρωπαϊκών Κέντρων (Annual General Meeting) στην Πράγα της Τσεχίας!

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε με την Επικεφαλής του Κέντρου κ. Βασιλική Μαδούλκα στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης όλων των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Annual General Meeting) που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από τις 9-11 Οκτωβρίου 2019.

#EDICAGM2019 #EuropeDirectCrete #RegionCrete #Prague

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct σε καλλιτέχνες για δημιουργία «εγκατάστασης δημόσιας τέχνης»

Ηράκλειο, 03/10/2019

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct σε καλλιτέχνες για δημιουργία «εγκατάστασης δημόσιας τέχνης»

Έχοντας υπόψη:

 • Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων».
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 • Η αριθμ. 777458/2018 ειδική συμφωνία για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020.
 • Την ανάγκη για την προώθηση της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας στα πλαίσια του κεντρικού μηνύματος της ΕΕ.
 • Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης - Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του διοργανώνει δράση για την προώθηση της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας στα πλαίσια του κεντρικού μηνύματος της ΕΕ από το 2000: "Ενωμένοι στην πολυμορφία".

Το σύνθημα τονίζει την απόφαση των Ευρωπαίων να ενωθούν δημιουργώντας την ΕΕ και να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία, αποκομίζοντας ταυτόχρονα οφέλη από τον πολιτιστικό πλούτο, τις παραδόσεις και τις γλώσσες της Ευρώπης.

Ο τίτλος του project ονομάζεται: «Μια μέρα στην πολυμορφία» και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τέχνης που θα παρουσιαστεί στην πόλη του Ηρακλείου, στον δημόσιο χώρο και σε ιδιωτικούς χώρους που θα καθοριστούν με το Europe Direct και έναν εκπαιδευτικό. Η εγκατάσταση τέχνης θα είναι υπό τη φροντίδα του καλλιτέχνη και για χρήση από το Κέντρο Europe Direct για περίοδο 2 (δύο) ετών. Ο καλλιτέχνης θα κάνει αναφορά στην Europe Direct σε κάθε εμφάνιση του κοινού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου θα εμφανιστεί το έργο τέχνης και θα αναφερθεί στην χρηματοδότηση.

Έπειτα από τα παραπάνω το Κέντρο μας ενδιαφέρεται για την εύρεση καλλιτέχνη ή καλλιτεχνικής ομάδας για δημιουργία καλλιτεχνικής παρέμβασης σε δημόσιο χώρο με θέμα «Ενωμένοι στην Πολυμορφία». Η προσφορά εκ μέρους των δημιουργών θα περιλαμβάνει σχέδιο του έργου και κόστος, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται εκτός της αμοιβής και το κόστος των υλικών και της κατασκευής του έργου συνολικού προϋπολογισμού 3000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 14η Οκτωβρίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ.).

Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για τη δημιουργία βίντεο.

Ηράκλειο, 4/10/2019

   Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για τη δημιουργία βίντεο.

                            

Έχοντας υπόψη:

 • Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 • Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 • Την αριθμ. SI2.803063/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου Europe Direct 2018-2020, για adhoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.
 • Την ανάγκη για τη δημιουργία μικρού μήκους ταινίας που θα λάβει χώρα στο νησί της Σπιναλόγκας στο πλαίσιο του project Spina lunga | η ταινία.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του διοργανώνει δράση για την προώθηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης – Europe Direct of Crete θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση ταινίας μικρού μήκους -με την αμέριστη συμβολή και αρωγή σκηνοθέτη, σεναριογράφου, κινηματογραφιστή, φωτογράφου και ηθοποιών- με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συμβολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στη μετεξέλιξη της εικόνας του Νησιού της Σπιναλόγκας μέσα από τα μάτια των της ευρύτερης περιοχής του Νησιού της Σπιναλόγκας.

Η ταινία θα παρουσιάζει αφενός τα έργα στο φρούριο του νησιού και στις οχυρώσεις του, που έγιναν με τη συμβολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και αφετέρου θα υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της συμβολής αυτής στην καθημερινότητα των κατοίκων, οι οποίες θα απορρέουν από την πραγματοποίηση προσωπικών συνεντεύξεων με αυτούς και με επιτόπιες συζητήσεις με κατοίκους του Νησιού της Σπιναλόγκας. Επιπροσθέτως, η ταινία θα αναδεικνύει τη συναισθηματική σύνδεση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νησιού με τη μετεξέλιξη της εικόνας του Νησιού της Σπιναλόγκας που πραγματώθηκε μέσω της συμβολής των κοινοτικών κονδυλίων συνοχής.

Έπειτα από τα παραπάνω το Κέντρο μας ενδιαφέρεται για τη δημιουργία βίντεο συνολικού προϋπολογισμού 600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα θα χρηματοδοτηθεί από την ειδική συμφωνία για ad hoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 16η Οκτωβρίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ.) Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την ξενάγηση μαθητών

Ηράκλειο, 09/9/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την ξενάγηση μαθητών.

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.803063/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για adhocδραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.
 5. Την ανάγκη για την ξενάγηση ελλήνων και γερμανών μαθητών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης στο πλαίσιο του project«Μικρές διαδρομές-Μεγάλες ιστορίες».
 

 

            To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας διοργανώνει δράση για την προώθηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

Ο τίτλος του project ονομάζεται : «Μικρές διαδρομές-Μεγάλες ιστορίες» και περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της Κρήτης τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Έπειτα από τα παραπάνω το Κέντρο μας ενδιαφέρεται για την εύρεση ξεναγού για ξεναγήσεις στα ελληνικά και γερμανικά σε μαθητές γυμνασίου ως εξής:

 1. Πέμπτη 26/09/2019 : Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για περίπου 45 άτομα, στα Γερμανικά και
 1. Δευτέρα 30/09/2019: Ξενάγηση στους Αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας και Φαιστού και στα Μάταλα, για περίπου 45 άτομα, στα Γερμανικά.

συνολικού προϋπολογισμού 600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα θα χρηματοδοτηθεί από την ειδική συμφωνία για ad hoc δραστηριότητες επικοινωνίας – Διοργάνωση εκδηλώσεων για την πολιτική συνοχής.

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 19η Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. 

Συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στο περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 84η ΔΕΘ εστιάζοντας στο τρίπτυχο ασφάλεια τροφίμων, προστασία παραγωγών και καταναλωτών και βιώσιμη ανάπτυξη.

H Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα συμμετάσχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη εστιάζοντας φέτος στο τρίπτυχο ασφάλεια τροφίμων, προστασία παραγωγών και καταναλωτών και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος της συμμετοχής είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ασφάλεια και Προστασία των Αγροτικών Προϊόντων στην Ε.Ε., καθώς και των καθεστώτων ποιότητας της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και οι Προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ).

Συγκεκριμένα, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το περίπτερο 10 της Έκθεσης, θα εκτεθούν συνολικά άνω των 100 διαφορετικών ελληνικών προϊόντων που υπάγονται σε καθεστώς ποιότητας της ΕΕ. Τα προϊόντα θα προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία (στις 07, 08 & 15/09), Ήπειρο (στις 09/09), δυτική Μακεδονία (στις 10/09), ανατ. Μακεδονία και Θράκη (στις 11/09), Κρήτη (στις 12/09), δυτική Ελλάδα (στις 13/09), και Θεσσαλία (14/09) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αγουρέλαιο Χαλκιδικής, κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου, κονσερβολιά Άρτας, τυρί Μετσοβόνε και πιπεριές Φλωρίνης. Το απόγευμα κάθε ημέρας, ένας διακεκριμένος μάγειρας θα ετοιμάζει live συνταγές με βάση αυτά τα προϊόντα.

Οι πόρτες του περιπτέρου θα ανοίξουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 και θα παραμένει ανοικτές για τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, κατά τις ώρες λειτουργίας της. O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προταθείς Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί το περίπτερο μας, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.

 • Published in Νέα

Με την υποστήριξη του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το Freedom Day Jazz Festival!!

Με την υποστήριξη του Europe Direct of Crete θα πραγματοποιηθεί το Freedom Day Jazz Festival, στις 24 και 25 Ιουλίου 2019, στο χώρο του μικρού Kηποθεάτρου "Μάνος Χατζηδάκις" στο Ηράκλειο.

Η γιορτή της τζαζ που ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 24/7 έχει ως στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης jazz στην Κρήτη μέσα από τη σύμπραξη μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερα: https://www.facebook.com/freedomdayfest/

#freedomdayfest19 #europedirectcrete #jazz #liveconcert #jazzFestival #freedomday #freedomdayfestival #music #heraklion #live2019

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το Διήμερο Γερμανόφωνου Κινηματογράφου !!

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το Διήμερο Γερμανόφωνου Κινηματογράφου την Παρασκευή, 12 και το Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 στις 21.30 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ Ηρακλείου με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες :

 • Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019: Sonnenallee (Κωμωδία 1999, 90΄) σκην. Leander Haußmann
 • Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019: Στην ¨Άκρη του Ουρανού (Auf der anderen Seite )(2007, 122΄) σκην. Fatih Akin (ακατάλληλο για ανηλίκους)
 • Περισσότερα: https://www.facebook.com/events/711459445991179/

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την πραγματοποίηση του Freedom Day Jazz Festival.

           Ηράκλειο, 3/7/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την πραγματοποίηση του Freedom Day Jazz Festival.

                                                          

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Συμμετοχή σε εκδηλώσεις.
 6. To γεγονός ότι 24 και 25 Μαΐου πραγματοποιείται στο Ηράκλειο το FreedomdayJazzFestival.
 7. Την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού με διάφορα μέσα όπως είναι η μουσική προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για σημαντικά θέματα όπως είναι το θέμα των προσφύγων.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, συνεργάζεται με ομάδες νέων της Κρήτης στην πραγματοποίηση δράσεων από κοινού προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για σημαντικά θέματα για τα οποία θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθεί. Προτίθεται, λοιπόν, να διοργανώσει το Freedom day Jazz Festival όπου παράλληλα με το φεστιβάλ θα υπάρχει σταντ για ενημέρωση του κοινού σε σχέση με το προσφυγικό.

Παράλληλα το φεστιβάλ θα αναδείξει τη σύγχρονη τζαζ στην Κρήτη μέσα από τη σύμπραξη ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Europe Direct ενδιαφέρεται για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη του φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τα εξής:

Ηχητική κάλυψη:

1 Κονσόλα Ήχου

6 Ηχεία (FOH) για το κοινό

5 Ηχεία για τους μουσικούς (MONITOR)

Ενισχυτές και ντραμς

Μικρόφωνα, καλώδια, μπαλαντέζες

Φωτιστική κάλυψη

Κονσόλα για φώτα

Ζεστό φως

6 led για τη σκηνή

καλώδια, μπαλαντέζες

Ο προϋπολογισμός για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ ανέρχεται στα 1500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Συμμετοχή σε εκδηλώσεις».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 12η Ιουλίου 2019, ώρα 12.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης παρευρέθηκε στην παρακολούθηση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Φινλανδία την 1η Ιουλίου 2019.

 • Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης παρευρέθηκε στην παρακολούθηση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Φινλανδία τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019 στις 12:00 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.
 • Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης και ακολούθησε ανοιχτός διάλογος του Πρέσβη κ. Juha Pyykkö και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργου Μαρκοπουλιώτη με τους παρευρισκόμενους.
 • Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα Ambasada Romaniei la Atena κ. Lucian Fătu για την απερχόμενη Ρουμανική Προεδρία.
 • Την συζήτηση συντόνισε η κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, αρχισυντάκτρια του αθηΝΕΑ.
 • Published in Νέα

Με τη συνεργασία του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η μαθητική έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα"

μαθητική έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα"

Διάρκεια: 21/06-02/07/2019

Εγκαίνια: Παρασκευή 21/06/2019, 19:30

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 18:00-20:30

Τοποθεσία: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, Δουκός Μποφώρ 20, Ηράκλειο

Γιατί Η Ευρώπη

“είναι ένα ταξίδι σε μία άλλη χώρα, ένα τοπίο αστικό, προαστιακό ή αγροτικό. Είναι η οικογένεια που μεγαλώνει ο καθένας. Είναι μία ιδιαιτερότητα στην ζωντανή παράδοση ενός τόπου. Είναι αρχαία μνημεία, είναι σύμβολα και κώδικες. Η Ευρώπη είναι η ανησυχία για ότι γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά νιώθουμε ότι μας αφορά και φυσικά είναι οι προσδοκίες που έχουμε από αυτήν”

Περισσότερα: https://seeh.eu/index.php/el/the-school/activities/photo-exhibition

Με την υποστήριξη του Europe Direct of Crete θα πραγματοποιηθεί Το Fuckup Nights Heraklion // VOL.6 SummAir την Παρασκευή 7/6 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου!

Με την υποστήριξη του Europe Direct of Crete θα πραγματοποιηθεί Το Fuckup Nights Heraklion // VOL.6 SummAir την Παρασκευή 7/6 στις 20:30 στην αίθουσα του «Πειραματικού Θεάτρου» (κτίριο β’, ισόγειο) στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου!

Τέσσερις ομιλητές θα μας διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες αποτυχίας και στη συνέχεια θα υπάρχει χρόνος για socializing n` networking!

Σκοπός του event είναι να “ξεκλειδώσει” τους επαγγελματίες κάθε κλάδου, να δείξει πώς να μοιραζόμαστε τα λάθη μας, να μάθουν κι άλλοι άνθρωποι από αυτά και τελικά να απομυθοποιήσουμε την έννοια της αποτυχίας.

#EuropeDirectCrete #FuckupNights #FUNHer #FuckupNightsHeraklion #ShareTheFailure

Στο δρόμος προς στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019

Στο δρόμος προς στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019

Τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης - Europe Direct of Crete, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Politica του Ηρακλείου όπου:

 • τόνισε τη σημασία της ψήφου και της εμπλοκής - συμμετοχής των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους
 • τον τρόπο που θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
 • και το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

#αυτήτηφοράψηφίζω #EuropeDirectCrete #RegionCrete #thistimeiamvoting #Radio

 • Published in Νέα

Γιατί να ψηφίσεις στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 26 Μαΐου 2019

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης - Europe Direct of Crete, παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του CretaTv όπου:

 • τόνισε τη σημασία της ψήφου και της εμπλοκής - συμμετοχής των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους
 • τον τρόπο που θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
 • και το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

#αυτήτηφοράψηφίζω #EuropeDirectCrete #RegionCrete #thistimeiamvoting #Radio

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Εκπαιδευτική προσομοίωση EUropa.S.Teens Περιφέρειας Κρήτης» για μαθητές και εκπαιδευτικούς Σχολείων Δ/θμιας

           Ηράκλειο, 22/4/2019

         Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Εκπαιδευτική προσομοίωση EUropa.S.Teens Περιφέρειας Κρήτης» για μαθητές και εκπαιδευτικούς Σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης της Κρήτης.

                                                            

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. To γεγονός ότι 11 και 12 Μαΐου πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου για μαθητές με τίτλο : «EUropa.S. Teens».
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού για την ενημέρωση των μαθητών για τα προγράμματα της ΕΕ που βοηθούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και την ανταλλαγή απόψεων.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς στην πραγματοποίηση δράσεων με μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν την ικανότητα του ενεργού πολίτη. Προτίθεται, λοιπόν, να διοργανώσει προσομοίωση του ευρωκοινοβουλίου που πρόκειται να διεξαχθεί στο Ρέθυμνο με τίτλο: «EUropa.S. Teens» με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 11 και 12 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.

Στόχος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την εμβάθυνση των συμμετεχόντων μαθητών στην επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού. Παράλληλα, αποσκοπούμε στην εμπλοκή των νέων σε διαδικασίες κατανόησης της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και του τρόπου λήψης των αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της Ευρώπης του σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Europe Direct ενδιαφέρεται να καλύψει τη συμμετοχή 41 μαθητών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην παραπάνω δράση. Ο προϋπολογισμός για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου ανέρχεται στα 1500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 2η Μαίου 2019, ώρα 12.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη ενημερωτικής εκδήλωσης

           Ηράκλειο, 22/4/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη ενημερωτικής εκδήλωσης

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.799433/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7: «Συμμετοχή σε εκδηλώσεις».
 6. Την ανάγκη για πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

 

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στο πλαίσιο της λειτουργίας του και της πραγματοποίησης ενημερωτικής εκδήλωσης για τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενδιαφέρεται για την προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, προγραμμάτων αλλά και υπηρεσίες Live Streaming , φωτογράφισης και προώθησης μέσω κοινωνικών δικτύων .

            Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τα εξής:

α) σχεδιασμό αφίσας έντυπης ή ηλεκτρονικής

β) σχεδιασμό πρόσκλησης

γ) σχεδιασμό face book cover

δ) σχεδιασμό εικόνας instagram

ε) σχεδιασμό promo cover

στ) υπηρεσίες live streaming

ζ) εκτυπώσεις προγραμμάτων και αφισών

η) φωτογραφική κάλυψη

συνολικού προϋπολογισμού 2500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα Europe Direct και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης Ε7: «Συμμετοχή σε εκδηλώσεις».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 2η Μαΐου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη διαμονής 3 ατόμων.

     

           Ηράκλειο, 15/4/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη διαμονής 3 ατόμων.

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.799433/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. Την ανάγκη για διοργάνωση εκδηλώσεων από το EuropeDirectσχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού.
 8. Την ανάγκη για συνδιοργάνωση δράσεων από κοινού με άλλα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του συνδιοργανώνει με το Europe Direct Fyrbodal της Σουηδίας σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια προώθησης των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ενεργοποίησης των πολιτών και στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Europe Direct Fyrbodal καθώς και μία μαθήτρια, νικήτρια αντίστοιχου διαγωνισμού δοκιμίου και μία συνοδός καθηγήτρια.

Για το λόγο αυτό το Europe Direct ενδιαφέρεται για την κάλυψη της διαμονής στο Ηράκλειο, τριών ατόμων και συγκεκριμένα μιας καθηγήτριας και της νικήτριας του ανωτέρω διαγωνισμού και του εκπροσώπου του Europe Direct Fyrbodal.

Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για 3 μονόκλινα δωμάτια με πρωινό για τις εξής ημερομηνίες: ημερομηνία άφιξης 6 Μαΐου και ημερομηνία αναχώρησης 10 Μαΐου 2019. Σύνολο διανυκτερεύσεων 4. Στην προσφερόμενη τιμή θα συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος διανυκτέρευσης και θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 25η Απριλίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Νικόλαος Μωραιτάκης, τηλ: 2810 336330 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. 

 • Published in Νέα

Ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις και τα έργα του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17/04/2019 και ώρες από 10:30 μέχρι 14:00 στο ξενοδοχείο CAPSIS ASTORIA HERAKLION (Πλ. Ελευθερίας 11, τκ. 71201) στο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συνοπτική παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στην Περιφέρεια με πόρους του ΕΠ, καθώς και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, διπλωμάτων, αυτοκόλλητων και μπάνερ.

           Ηράκλειο, 22/3/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, διπλωμάτων, αυτοκόλλητων και μπάνερ.

                                                          

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.799433/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. Την ανάγκη για προμήθεια αφισών, προσκλήσεων, αυτοκόλλητων και μπάνερ για την πραγματοποίηση του «Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας» το οποίο κάθε χρόνο συνδιοργανώνει το EuropeDirectμε τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής Αν. Κρήτης.
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού.
 

 

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Εκπαίδευση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής Αν. Κρήτης το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά στις 11, 12 και 13 Απριλίου 2019. Κατά τη διάρκεια του, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα:
- να παρουσιάσουν τα έργα ψηφιακής δημιουργίας που εκπόνησαν στο σχολείο τους,
- να παρευρεθούν ως επισκέπτες, ώστε να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις άλλων μαθητών και
- να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, πρωτότυπα εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες.

Για το λόγο αυτό το Europe Direct ενδιαφέρεται για την εκτύπωση αφισών, διπλωμάτων, προσκλήσεων, αυτοκόλλητων και μπάνερ. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τα εξής:

 1. 300 αφίσες διάσταση Α3 με έγχρωμη εκτύπωση photoqualityσε χαρτί satin100 γραμμαρίων.
 2. 1000 διπλώματα σε διάσταση Α4 με έγχρωμη εκτύπωση σε χαρτί satin300 γραμμαρίων.
 3. 75 προσκλήσεις σε χαρτί satin 300 γραμμαρίων.
 4. 1000 αυτοκόλλητα με έγχρωμη εκτύπωση διαστάσεων 10 Χ 5,5cm σε χαρτί glossy170 γραμμαρίων.
 5. 2 banners 0,85Χ 2,00με έγχρωμη εκτύπωση σε πλαστικό satin550 γραμμαρίων.
 6. 1 banner με τρύπες περιμετρικά για να στερεωθεί με έγχρωμη εκτύπωση διαστάσεων 0,85 Χ 5,95mσε πλαστικό satin550 γραμμαρίων.
 7. 2 roll up 100X200  με έγχρωμη εκτύπωση σε πλαστικό satin550 γραμμαρίων.

συνολικού προϋπολογισμού 1200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 2η Απριλίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. 

Παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης από την Τσεχική τηλεόραση!

 • Παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης από την Τσεχική τηλεόραση!
 • Περισσότερα στον σύνδεσμο:https://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste/213562260120032-na-ceste-po-vychodni-krete/?fbclid=IwAR2v3jEOVUH6mDKnOvcgbCKPV1Qu9sglAmwMbTAgksB9GH7K59DbXOOSAIA
 • Published in Νέα

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης και η Περιφερειακή Δ/νση Α` & Β` Θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου με θέμα: «Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωσή του», όπως αυτά προέκυψαν έπειτα από την αξιολόγηση των δοκιμίων από την τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από:  

1. Κοτρόγιαννο Δημήτριο, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.

2. Ξενάκη Δημήτριο, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.

3. Καλοκύρη Βασιλεία (Λιάνα), Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων-Παιδαγωγικής Ευθύνη.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε με βαθμολογία 93/100 η μαθήτρια του Λαμπράκειου Γυμνασίου Βάμου, Χαιρετάκη Αικατερίνη.

Η μαθήτρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα του διαγωνισμού, θα μεταβεί στις 19 Μαρτίου στην Uddevalla της Σουηδίας να συμμετάσχει σε διάλογο με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», συνοδεία του υπεύθυνου/νης για το διαγωνισμό καθητή/τριας.

Τα έξοδα μετακίνησης του νικητή/τριας και του υπευθύνου καθητή/τριας, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης

 • Published in Νέα

Startup Europe Week Crete 2019 | Lasithi

Το μεγαλύτερο Συνέδριο επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, επιστρέφει δυναμικά για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Κρήτη.
Λασίθι - Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Απαραίτητη δωρεάν εγγραφή για την είσοδο στο Συνέδριο.
#YECConference #SEW19 #SEWCrete

Workshop EUnovation: Παρόν και Μέλλον της Ευρώπης στο χέρι μου

WORKSHOP - EUnovation
‘Fostering Innovation & Entrepreneurship, catalyst for the Future of Europe!’

Βιωματικό Εργαστήριο

Το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Σχέσεις πολιτών και κρατών. Δημιουργική σκέψη και δράση.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενδυνάμωση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επικείμενες εκλογές και η ευκαιρία αποτύπωσης της άποψής τους για την Ευρώπη στην οποία θα ήθελαν να ζουν.
Μέσα από τη δράση οι συμμετέχοντες θα μπορούν να νιώσουν όποιο συναίσθημα έρχεται και να συναισθανθούν τους διπλανούς τους. Θα μπουν στους ρόλους του απομονωμένου ή του ενσωματωμένου πολίτη, για να καταλάβουν προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και οι ευρωβουλευτές της. Θα επικεντρωθούν στον εαυτό τους, οπτικοποιώντας τι συμβαίνει στο παρόν της Ευρώπης και θα επικοινωνήσουν δημιουργικά με τους υπόλοιπους, για να δημιουργήσουν από κοινού, το μέλλον της Ευρώπης.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Europe Direct Crete με τον Youth Entrepreneurship Club.

Ορισμός της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης

Ορισμός της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α` & Β` Θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ανακοινώνει την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης των δοκιμίων με θέμα: «Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωσή του» αναφορικά του διαγωνισμού Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου. Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από:

 1. Κοτρόγιαννος Δημήτριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης
 2. Ξενάκης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης
 3. Καλοκύρη Βασιλεία (Λιάνα), Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων-Παιδαγωγικής Ευθύνης
 • Published in Νέα

Δήλωσε συμμετοχή σε σεμινάριο που διοργανώνουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Αν είσαι πάνω από 18 ετών

- Αν είσαι ενεργός/ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

- Και αν έχεις εμπλακεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους, όπως Erasmus+, DiscoverEU

ή

Έχεις εργαστεί ως ασκούμενος σε Ευρωπαϊκά όργανα

ή

Είσαι φοιτητής ευρωπαϊκών ή διεθνών σπουδών

ή

Αγαπάς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή απλά θέλεις να την γνωρίσεις καλύτερα

ή

Σε ενδιαφέρει να καταπολεμήσεις την διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news)

Τότε κάνε αίτηση για να συμμετάσχεις σε σεμινάριο που διοργανώνουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό το σεμινάριο:

θα σε εξοικειώσει με στρατηγικές επικοινωνίας γύρω από digital και social media

θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι ψευδείς ειδήσεις και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις

θα σε φέρει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά όργανα προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις ψευδείς ειδήσεις και τις απάτες του διαδικτύου

****Σημαντικές πληροφορίες****

-> Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση την αίτηση τους από τις ομάδες επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξωτερικούς συνεργάτες

-> Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να μιλούν αγγλικά.

-> Το σεμινάριο είναι εντελώς δωρεάν, θα είναι διήμερο και θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2019 σε Αθήνα ή/και Βρυξέλλες. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στους επιτυχόντες.

-> Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 4 Μαρτίου 2019

Κάνε την αίτησή σου εδώ:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SocialMediaStudyVisit2019?fbclid=IwAR17iO6hU-hR6M78qN1zczvfQvpS9xskxxcHgJq29Q-lRC-9e8lQ5ShyYms

 

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη μετακίνησης 2 ατόμων με αεροπλάνο.

           Ηράκλειο, 25/2/2019

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την κάλυψη μετακίνησης 2 ατόμων με αεροπλάνο.

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.799433/2019 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. Την ανάγκη για διοργάνωση εκδηλώσεων από το EuropeDirectσχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού.
 8. Την ανάγκη για συνδιοργάνωση δράσεων από κοινού με άλλα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 

 

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Εκπαίδευση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης διαγωνισμού δοκιμίου για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου.

Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διασφαλίσει για τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, αφού, από το 1952, οι χώρες μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων/της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν συνθήκες αδιάλειπτης ειρήνης. Συνεπώς, η δημιουργία ενεργών, δημοκρατικά σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα νοιάζονται για το κοινό καλό και για τα όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον τους, που θα έχουν λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα πρέπει να εκφράζουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, καθίσταται επιβεβλημένη, προκειμένου το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να καταστεί αλώβητο.

Το θέμα του δοκιμίου είναι : «Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωσή του». Ο διαγωνισμός για κάθε Γυμνάσιο είναι προαιρετικός. Όποιο σχολείο επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει δηλώνοντας ένα υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναλάβει να επιλέξει, μέσα από διαδικασία που θα ορίσει το σχολείο, ένα δοκίμιο μαθητή για να λάβει μέρος με αυτό.

Ο νικητής/τρια του διαγωνισμού θα μεταβεί στις 19 Μαρτίου στο Uddevalla της Σουηδίας να συμμετάσχει σε διάλογο με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», συνοδεία του υπεύθυνου για το διαγωνισμό καθητή/τριας και σε περίπτωση κωλύματός του, τού καθητή/τριας που θα ορίσει το σχολείο.

Για το λόγο αυτό το Europe Direct ενδιαφέρεται για την κάλυψη μετακίνησης δύο ατόμων και συγκεκριμένα ένος καθηγητή ή μιας καθηγήτριας και του/της νικητή/τριας του ανωτέρω διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για 2 αεροπορικά εισιτήρια ως εξής:

2 αεροπορικά εισιτήρια από Ηράκλειο για Γκέτεμποργκ στις 19/0/2019 και επιστροφή στις 22/3/2019 από Γκέτεμποργκ για Ηράκλειο.

συνολικού προϋπολογισμού 1400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 7η Μαρτίου 2019, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. • Published in Νέα

Θέμα: Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου

Θέμα: Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α` & Β` Θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ανακοινώνουν τη διεξαγωγή Διαγωνισμού Δοκιμίου για μαθητές Γ’ Γυμνασίου.

Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διασφαλίσει για τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, αφού, από το 1952, οι χώρες μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων/της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν συνθήκες αδιάλειπτης ειρήνης.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της, αφού τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και τα περιστατικά τρομοκρατίας ταλανίζουν, καθημερινά, όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Η Ευρώπη καλείται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βαδίσει τον δρόμο της ειρηνικής ζωής και της προόδου, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναδείξει έμπρακτα τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου που πρεσβεύει ο πολυδιάστατος πολιτισμός της.

Συνεπώς, η δημιουργία ενεργών, δημοκρατικά σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα νοιάζονται για το κοινό καλό και για τα όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον τους, που θα έχουν λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα πρέπει να εκφράζουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, καθίσταται επιβεβλημένη, προκειμένου το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να καταστεί αλώβητο.

ΘΕΜΑ ΔΟΚΙΜΙΟΥ:

«Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διαμόρφωσή του»

Βασικός στόχος της συγγραφής του δοκιμίου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών μέσα από τη διερεύνηση του θέματος και η ανάπτυξη του προβληματισμού τους για τον ρόλο και τη συμβολή που έχει να επιτελέσει ο ενεργός, δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος, με εργαλείο την παιδεία και τον πολιτισμό, θα είναι κατάλληλα εφοδιασμένος, έτσι ώστε να δραστηριοποιείται εποικοδομητικά σε ένα σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ειδικότερα οι μαθητές/τριες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο κάτω πτυχές του θέματος:

• Προκλήσεις και προβλήματα της Ενωμένης Ευρώπης

• Προβληματισμοί για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και ο ρόλος του ενεργού πολίτη στη διασφάλιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

• Η παιδεία και ο πολιτισμός ως εργαλεία για τη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη

Αξιολογικά κριτήρια

Βασικά χαρακτηριστικά του δοκιμίου πρέπει να είναι: η ορθότητα και ο πλούτος των ιδεών, η πρωτοτυπία, η καθαρότητα και η σαφήνεια των σκέψεων, η πληρότητα, η ακριβολογία και η καλλιέπεια στη διατύπωση των διανοημάτων, η αναλυτική-συνθετική σκέψη, η γνώση της επικαιρότητας, η επιχειρηματολογία και η τεκμηρίωση. Η έκταση του δοκιμίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 300 και 500 λέξεων και δεν επιτρέπεται η χρήση βιβλιογραφικών αναφορών.

Διαδικασία

Ο διαγωνισμός θα είναι σε προαιρετική βάση. Όποιο σχολείο επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει δηλώνοντας ένα υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναλάβει να επιλέξει, μέσα από διαδικασία που θα ορίσει το σχολείο, ένα δοκίμιο το οποίο και θα αποστείλει σε κλειστό φάκελο στο Γραφείο του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης έως και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019.

Οι εργασίες δεν πρέπει να φέρουν κανένα διακριτικό στοιχείο του σχολείου ή του μαθητή/τριας που τη συνέγραψε. Οι πληροφορίες για το Σχολείο και τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών/τριων θα συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο συμμετοχής το οποίο θα εσωκλείεται σε λευκό σφραγισμένο φάκελο χωρίς διακριτικά στοιχεία ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης θα ανακοινώσει μέχρι τις 4 Μαρτίου 2019 τον νικητή/τρια του διαγωνισμού, έπειτα από την εξέταση των δοκιμίων από τριμελή επιτροπή, η οποία θα οριστεί το προσεχές διάστημα.

Μετακίνηση

Ο νικητής/τρια του διαγωνισμού θα μεταβεί τον Μάρτιο στο Amal της Σουηδίας να συμμετάσχει σε διάλογο με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», συνοδεία του υπεύθυνου για το διαγωνισμό καθητή/τριας και σε περίπτωση κωλύματός του, τού καθητή/τριας που θα ορίσει το σχολείο

Τα έξοδα μετακίνησης του νικητή/τριας και του υπευθύνου καθητή/τριας, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Χρήσιμο υλικό στην πιο κάτω ιστοσελίδα: http://www.europarl.cy/el/eu-information.html

 • Published in Νέα

Στολίζοντας όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο μαζί με τα παιδιά του 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στο Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης !!!

-Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με τους μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου και του Καθηγητές – Σχολικούς Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στόλισαν δέντρο Χριστουγέννων στα γραφεία του Κέντρου παρουσιάζοντας το project: "Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της ΕΕ | Ενωμένοι στην Πολυμορφία" - “The Christmas tree of European Union | United in Diversity" !!!

-From Europe Direct of Crete, the amazing students & teachers of 6th Vocational High School of Heraklion and the European Parliament Ambassador School Programme we happily present our project “The Christmas tree of European Union “| United in Diversity

-Merry Christmas with our best wishes for Health | Peace | wiser Democracy | Unity & optimistic happy life’s to all‼️

#RegionOfCrete #EuropeDirectCrete #EuropeanParliamentAmbassadorSchool #6thVocationalHighschoolofHeraklion #merrychristmas

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για πραγματοποίηση εκπαίδευσης στη δημιουργία ντοκιμαντέρ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ηράκλειο, 29/10/2018

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για πραγματοποίηση εκπαίδευσης στη δημιουργία ντοκιμαντέρ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.777458/2018 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect .
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 “Διοργάνωση εκδηλώσεων”.
 6. Την ανάγκη διοργάνωση δράσεων για προώθηση της ψηφιακής ατζέντας.
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού.
 

 

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, πραγματοποιεί ταχύρρυθμο εργαστήριο δώδεκα (12) ωρών δημιουργίας ντοκιμαντέρ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η δράση αυτή έχει θέσει σα στόχο την προώθηση και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων ως απαραίτητη προϋπόθεση διάδοσης και πραγματοποίησης του περιεχομένου της Digital Agenda, μιας εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα 20 εκπαιδευτικοί από σχολεία του Ηρακλείου, ένας από κάθε σχολική μονάδα και 2 μαθητές από κάθε σχολείο, θα εκπαιδευτούν στη χρήση του ντοκιμαντέρ στη μαθησιακή διαδικασία.

Για το λόγο αυτό το Europe Direct ενδιαφέρεται για σκηνοθέτη με γνώσεις στη διδασκαλία ντοκιμαντέρ και τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Ο προϋπολογισμός για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου ανέρχεται στα 700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 9 Νοεμβρίου 2018, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. 

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 με θέμα την πρόληψη και τον τερματισμό του εκφοβισμού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μεταξύ των νέων μέσω της τέχνης και των ΤΠΕ!

 • Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 που έλαβε χώρα στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα την πρόληψη και τον τερματισμό του εκφοβισμού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μεταξύ των νέων μέσω της τέχνης και των ΤΠΕ – “Art and ICT against bullying and cyberbullying”
 • Το project συντονίζεται από το Γυμνάσιο IES Francesc Tàrrega, Vila-real, Ισπανία με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Superiore d'Altavilla - V. Accardi, Ιταλία Italy, του Rigas 18 Vakara Vidusskola, Λετονίακαι του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Ελλάδα.
 • Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις συνέπειες του εκφοβισμού και τον τρόπο πρόληψής τους, μιας κι αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο σχολείο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying). 
 • Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο ακαδημαϊκά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξάγονται δραστηριότητες που θα αφορούν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. 
 • Μέσω της προαναφερθείσας δυναμικής, οι μαθητές θα ασχοληθούν με τον εκφοβισμό και άλλες συναφείς πτυχές, όπως 1. τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των εμπλεκόμενων χωρών, 2. την αγγλική ως γλώσσα επικοινωνίας και 3.την ομαδική εργασία σε διαφορετικά επίπεδα.

#ArtandICTAgainstBullyingAndCyberbullying#Erasmus#EuropeDirectCrete#SchoolOfEuropeanEducationHeraklion#Heraklion#Crete

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης έλαβε μέρος στην ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ξεκινώντας τη δική σου Επιχείρηση»

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης έλαβε μέρος στην ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ξεκινώντας τη δική σου Επιχείρηση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα) στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:00, όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες egg - enter grow go, Equifund και Orange Grove.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως ομιλητές ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα, ο Α.Ε. Christophe Chantepy, καθώς και ο Ολλανδός Πρέσβης στην Ελλάδα, ο Α.Ε. Caspar Veldkamp.

Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Η εκδήλωση ήταν μία Συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τριήμερο εκδηλώσεων προβολής και ενημέρωσης για τα προγράμματα ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών, από την Πέμπτη 20 έως το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

-Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης οργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων προβολής και ενημέρωσης για τα προγράμματα ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών, από την Πέμπτη 20 έως το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.


-Στόχος του τριημέρου είναι η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία που υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, η διάδοση των αποτελεσμάτων, η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών μέσα από την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση αλλά και η ενημέρωση για καινούργιες προοπτικές και συνεργασίες.

Ομιλία Jean-Claude Juncker για την Κατάσταση της Ένωσης & το μέλλον της ως Ένωση των 27 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker θα απευθύνει την τελευταία ομιλία της θητείας του για την Κατάσταση της Ένωσης & το μέλλον της ως Ένωση των 27 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λιγότερο από ένας χρόνος απομένει για τις κρίσιμες Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019.

#staytuned Ζωντανή μετάδοση στα ελληνικά από τη σελίδα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα

#EUelections2019, #FutureofEurope #SOTEU

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την προμήθεια ντοσιέ με σημειωματάριο για σεμινάρια

        


     

    

 

Ηράκλειο, 12/9/2018  

   Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την προμήθεια ντοσιέ με σημειωματάριο για σεμινάρια

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.777458/2018 ειδική συμφωνία επιχορήγησης για ενέργεια, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect .
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7: «Συμμετοχή σε εκδηλώσεις».
 6. Την ανάγκη για προμήθεια ντοσιέ με σημειωματάρια για να χρησιμοποιηθούν σε σεμινάρια στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του ενδιαφέρεται για την προμήθεια ντοσιέ με σημειωματάρια για να χρησιμοποιηθούν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

            Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για την προμήθεια α) 500 Folders με πλαστική τσέπη και β) 500 σημειωματάρια 50 φυλλα τα οποία θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει το Κέντρο, συνολικού προϋπολογισμού 1600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα Europe Direct και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης Ε7: «Συμμετοχή σε εκδηλώσεις».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 22η Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες. 

“Το Λασίθι ανοίγει πανιά”

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διοργανώνει στις 3 έως 5 Αυγούστου το Φεστιβάλ «Το Λασίθι ανοίγει πανιά».

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ενημέρωση του κοινού και η ενίσχυση της πρότασης με τίτλο: "Η Τεχνογνωσία διαχείρισης των υδάτινων πόρων - οι Ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης προς ένταξη του στοιχείου στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την ανάδειξη του 1ου Αιολικού Πάρκου στην Ελλάδα".

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ διοργανώνονται με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς και Νήσων Αττικής, του, της εταιρείας πολιτισμού Peripatos, του Καμπάνειου ιδρύματος και του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μεταξύ των εκδηλώσεων του τριημέρου περιλαμβάνεται η διοργάνωση εσπερίδας με θέμα "Ανεμόμυλος Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης - Πολιτισμική ταυτότητα και Νέες Προσεγγίσεις", καθώς επίσης προβολές ντοκιμαντέρ και δράσεις για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

- Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

- Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ δείτε: https://www.cretalive.gr/crete/to-lasithi-anoigei-pania

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης - Europe Direct of Crete βασικός υποστηρικτής της εκδήλωσης “Design Disruptors”.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης - Europe Direct of Crete βασικός υποστηρικτής της εκδήλωσης “Design Disruptors”.

? Αν είσαι designer, φοιτητής αντίστοιχου τομέα, επιχειρηματίας που θέλει να μεταφράσει το όραμα του σε προϊόν ή υπηρεσία και ξέρει -ή δεν ξέρει ακόμη- ότι το design είναι ο ενδιάμεσος, αλλά και αν απλά θέλεις να μάθεις περισσότερα για μια από τις πιο “hot” έννοιες των ημερών μας, έλα την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 19:30, στον δημιουργικό χώρο του Comeet, που θα παρακολουθήσουμε σε πρώτη Παγκρήτια προβολή την ταινία "Design Disruptors".

Μετά την προβολή της ταινίας θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει design, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε λίγο παραπάνω αυτήν τη δύσκολη, αλλά πανταχού παρούσα, έννοια. Ειδικοί στο θέμα του design θα μας δώσουν τη δική τους οπτική, αλλά και τα ερεθίσματα για να μιλήσουμε για το πώς το design χρησιμοποιείται σαν εργαλείο σε πολλούς επιχειρηματικούς -και όχι μόνο- τομείς.

➡️ Στο panel της συζήτησης θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων: η Ειρήνη Μακεδόνα, Αρχιτέκτονας & Designer, και η Τόνια Αυγουστάκη, Designer & Creative Director. Το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο Σπύρος Δρακάτος, Co-founder του Spir.To.

**Agenda**
- 19:15-19:30 | Welcome
- 19:30-20:30 | Προβολή ταινίας
- 20:30-21:30 | Ανοιχτή συζήτηση

Είσοδος Ελεύθερη

 • Published in Νέα

Το Europe Direct City of Athens και το Europe Direct Crete σας προσκαλούν στο ενημερωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ με θέμα: Invest EU - Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Καινοτομία & Ανάπτυξη.

                  Το Europe Direct City of Athens και το Europe Direct Crete με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σας προσκαλούν στο ενημερωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων με θέμα: Invest EU - Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Καινοτομία & Ανάπτυξη.

Το συνέδριο θα προλογίσουν ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer City of Athens, “Χρηματοδοτήσεις και Ψηφιακή Ανάπτυξη” και ο Μενέλαος Σπυράκος, Commercial Director της εταιρίας τεχνολογίας Fuelics.

                  Εν συνεχεία με εμπλουτισμένες παρουσιάσεις θα λάβουν το λόγο οι εξής ομιλητές:

-                      Τατιάνα Δερμάτη, Υπεύθυνη Γραφείου Αθηνών, Institutional Relations Officer, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Γραφείο Αθηνών.

-                      Αλεξάνδρα Δόγα, Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης - “Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – Χρηματοδοτικό Εργαλείο JESSICA”.

-                      Νικόλας Μωραιτάκης, Information and Communication Manager, Europe Direct Crete.

-                      Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Αλφειός Ρόδι Α.Ε., “ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε.: Μοντέλο Κοινωνικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης μέσα στην Κρίση”.

-                      Κωνσταντίνος Αντωνόπουλο, Head of Treasury, Upstream.

-                      Γιώργος Παπαστεργίου, Investment Analyst, Velocity Partners – “Velocity.Partners: How we supercharge exceptional founders”.

-                      Καραντώνης Γιώργος, Partner, Metavallon VC, Metavallon Investment Strategy

-                      Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Παναγιώτης Καραλίβανος, Οικονομικός Σύμβουλος, Νηρήϊς ΑΕ.

                  Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρέχει ενημέρωση για ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων και να προωθήσει τις δυνατότητες που παρέχονται για εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη και διασύνδεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ευκαιρίες, έλα να τις ανακαλύψεις!

Invest EU - Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις για Καινοτομία & Ανάπτυξη

Το Europe Direct City of Athens και το Europe Direct Crete με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σας προσκαλούν στο ενημερωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του δήμου Αθηναίων με Θέμα: Invest EU - Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις για Καινοτομία & Ανάπτυξη.

#InvestEU #EuropeDirectCityofAthens #EuropeDirectCrete

Το Europe Direct City of Athens και το Europe Direct of Crete διοργανώνουν ενημερωτικό συνέδριο την Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του δήμου Αθηναίων με θέμα: Invest EU -Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Καινοτομία & Ανάπτυξη.

Το Europe Direct City of Athens και το Europe Direct Crete με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σας προσκαλούν στο ενημερωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του δήμου Αθηναίων με θέμα: Invest EU -Ευρωπαϊκά Προγράμματα για Καινοτομία & Ανάπτυξη.

#InvestEU


H Eυρώπη δίνει ευκαιρίες έλα να τις ανακαλύψεις!! 

 • Published in Νέα

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στις εργασίας της ετήσιας συνάντησης των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Annual General Meeting) στις Βρυξέλλες!

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε με την Επικεφαλής του Κέντρου κ. Vasiliki Madoulka στις εργασίας της ετήσιας συνάντησης των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Annual General Meeting) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 4-6 Ιουνίου.

#EDICAGM #Brussels #EuropeDirectCrete #RegionCrete #EuropeDirect #network

 • Published in Νέα

New Erasmus Proposal (30 May 2018)

New Erasmus Proposal (30 May 2018)

✔️For the next long-term EU budget 2021-2027, the European Commission is proposing to double funding for Erasmus to €30 billion

✔️Increase the number of beneficiaries

✔️Reach out to people from all social backgrounds

✔️Build stronger relations with the rest of the world

✔️Focus on promoting forward-looking study fields

✔️Promote a European identity with a travel experience

 • Published in Νέα

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στις εργασίας της ετήσιας συνάντησης των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στις Βρυξέλλες

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει στις εργασίας της ετήσιας συνάντησης των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Annual General Meeting) που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από 4-6 Ιουνίου, με θέμα: “Πάρε μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης για τις ευρωεκλογές”.

#EDICAGM #EPelections?? #europeanslections #MEPs #Brussels #EuropeDirectCrete #RegionCrete

 • Published in Νέα

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct of Crete διοργανώνεται από το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network - ESN) το Flag Parade πολυπολιτισμικότητας και Ευρωπαϊκού πνεύματος στις 10 Μαΐου 2018, ώρα 14:00 στο Ηράκλειo!

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct of Crete διοργανώνεται από το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network - ESN) το Flag Parade πολυπολιτισμικότητας και Ευρωπαϊκού πνεύματος στις 10 Μαΐου 2018 και ώρα 14:00 στο Ηράκλειο!

Στα πλαίσια του «The Crete Trip 2018» θα λάβει χώρα μία πολυπολιτισμική πορεία με σημαίες και εθνικά χρώματα των 850 διεθνών φοιτητών από 75 χώρες, που σπουδάζουν στην Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+, όπου θα περάσουν μέσα από τους δρόμους του Ηρακλείου.

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network - ESN) είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. Γεννήθηκε το 1989 και βασική αρχή του δικτύου που έκτοτε δρα και αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση είναι το: «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές» (Students Ηelping Students). Την αρχή αυτή σήμερα έμπρακτα ακολουθούν πάνω από 15.500 φοιτητές, σε 500 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 40 χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους: την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας.

 • Published in Νέα

O ένας τον άλλο έχουμε | πάντα αυτό είχαμε

O ένας τον άλλο έχουμε | πάντα αυτό είχαμε

-Η ματαίωση των προκαταλήψεων ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ-

#StayTuned #EuropeDirectCrete #HumanLibrary #HumanStories #Prejudices #StoryTelling #Schools #EU4U #EUdialogues

 • Published in Νέα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φυλλάδια και αφίσες.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φυλλάδια και αφίσες.

                                                            

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. To γεγονός ότι την 12η Μαΐου το Europedirectδιοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, διοργανώνει το Green workshop –δημιουργώ με τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Η δράση αυτή απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού με στόχο την ευαισθητοποίησή τους γύρω από περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα. Γύρω από μία πρωτότυπη καλλιτεχνική εγκατάσταση με θέμα «το ηλιακό σύστημα», η οποία λειτουργεί αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο παραγωγής ενέργειας με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Παράλληλα εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από θέματα που έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης το Europe direct ενδιαφέρεται για την εκτύπωση φυλλαδίων τα οποία θα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα και την περιγραφή των εργαστηρίων και αφισών και συγκεκριμένα:

 1. 500 φυλλάδια 24σέλιδα 14χ21 με 4-χρωμη εκτύπωση σε χαρτί 140γρ γραφής
 2. 50 αφίσες 35χ50 με 4-χρωμη εκτύπωση σε χαρτί 140γρ γραφής

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 800ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 4 Μαίου 2018, ώρα 12.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Εκπαιδευτική προσομοίωση EUropa.S.Teens Περιφέρειας Κρήτης» για μαθητές και εκπαιδευτικούς Σχολείων Δ/θμιας

Ηράκλειο, 19/4/2018

         Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποστολή οικονομικής προσφοράς για τη διενέργεια Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Εκπαιδευτική προσομοίωση EUropa.S.Teens Περιφέρειας Κρήτης» για μαθητές και εκπαιδευτικούς Σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης της Κρήτης.

                                                            

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2018-2020, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος Europe Direct, κατηγορία Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων.
 6. To γεγονός ότι 4-6 Μαΐου πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου για μαθητές με θέμα : «Η άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού και η ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη».
 7. Την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού για την ενημέρωση των μαθητών για τα προγράμματα της ΕΕ που βοηθούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και την ανταλλαγή απόψεων.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του, συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς στην πραγματοποίηση δράσεων με μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν την ικανότητα του ενεργού πολίτη. Προτίθεται, λοιπόν, να διοργανώσει προσομοίωση του ευρωκοινοβουλίου που πρόκειται να διεξαχθεί στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού και η ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη» με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 4-6 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Στόχος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την εμβάθυνση των συμμετεχόντων μαθητών στην επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού. Παράλληλα, αποσκοπούμε στην εμπλοκή των νέων σε διαδικασίες κατανόησης της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και του τρόπου λήψης των αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της Ευρώπης του σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Europe Direct ενδιαφέρεται να καλύψει τη συμμετοχή 60 μαθητών και 40 εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην παραπάνω δράση. Ο προϋπολογισμός για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου ανέρχεται στα 2.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης «Ε7 Διοργάνωση εκδηλώσεων».

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 30 Απριλίου 2018, ώρα 12.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί από το Skywalker.gr η ενημερωτική ημερίδα για τον GDPR – Νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Skywalker.gr θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα για τον GDPR – Νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, διευθυντές ασφάλειας δεδομένων, στελέχη τμημάτων ανθρώπινων πόρων, υπευθύνους στελέχωσης, επιχειρηματίες και διαχειριστές πελατολογίων κά.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 10:00 στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Περισσότερα: https://www.hrcommunity.gr/el/

 • Published in Νέα

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στην πρώτη ετήσια συνάντηση της νέας γενιάς του δικτύου Europe Direct για την περίοδο 2018-2020.

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στην πρώτη ετήσια συνάντηση της νέας γενιάς του δικτύου Europe Direct για την περίοδο 2018-2020 με την παρουσία των εκπροσώπων των εθνικών Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης που έλαβε χώρα στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

Η δράση συνεχίζεται για άλλα τρία χρόνια, με παλιά και νέα κέντρα.

17 κέντρα Ευρωπαϊκής πληροφόρησης (EDICs) σε όλη την Ελλάδα είναι στη διάθεση των πολιτών για πληροφορίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικές με το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 

Ανακαλύψτε αυτό που βρίσκεται κοντά σας!
https://ec.europa.eu/greece/services/contact-points_el

 • Published in Νέα

Συμμετοχή του Europe Direct Crete στο Ευρωπαϊκό project σχετικό με την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών (European Christmas tree decoration exchange)_(!)

Τυπώθηκε και κατέφθασε, η ειδική έκδοση με τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ήθη, έθιμα και ευχές από 200 σχολεία σε όλη την Ευρώπη!
Από τη συμμετοχή του Europe Direct Crete στο Ευρωπαϊκό project σχετικό με την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών (European Christmas tree decoration exchange) το οποίο διοργανώθηκε από το Europe Direct Wrexham, όπου έλαβαν μέρος και σχολεία από την Κρήτη.

#EuropeanChristmastreedecorationexchange #project #EuropeDirectCrete #EU #Schools #RegionCrete

 • Published in Νέα

Για άλλη μία φορά ενημερωτική δράση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται μεταξύ των Good Practices των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης όλης της Ευρώπης_(!)

Για άλλη μία φορά ενημερωτική δράση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται μεταξύ των Good Practices των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης όλης της Ευρώπης_(!)

Πιο συγκεκριμένα, η ενημερωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης - με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, όπου και παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβαλλόμενης παγκοσμιοποίησης και της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης στο καθημερινό μας γίγνεσθαι, τους βασικούς άξονες του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και των Νέων δεξιοτήτων και διένειμε χρήσιμο και πλούσιο πληροφοριακό υλικό στους μαθητές – επιλέχθηκε σαν Good Practice στα πλαίσια επικοινωνίας των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων

 • Published in Νέα

Κάν` το να συμβεί! Η δράση #Jobdays στο Ηράκλειο Κρήτης

Μία εκδήλωση αφιερωμένη στην εργασία και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου 2017 και ώρες 10:00-16:00 στο κέντρο διά βίου μάθησης Ευρωπαϊκή Πρόοδος, Γερουλάνου 4, Ηράκλειο Κρήτης.

Η δράση #Jobdays Ευρωπαϊκή Πρόοδος Ηράκλειο Κρήτης συμπεριλαμβανομένου του 14ου Μονοπατιού Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αποτελεί μία πρωτοβουλία του Skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δράσεών του «Επί το έργον» και διοργανώνεται σε συνεργασία με τo Κ.Δ.Β.Μ. ΚΕΚ Ευρωπαϊκή Πρόοδος Ηρακλείου Κρήτης.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://jobfestival.gr/jobdays-eurwpaikh-proodos-hrakleio-krhths και εδώ: https://footstep.gr/news/944-deltio-typou-dekato-tetarto-monopati-koinonikis-epixeirimatikotitas

 • Published in Νέα

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας σήμερα. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες».

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας σήμερα. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες», το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 στο Πολύκεντρο του πολιτιστικού συλλόγου στο Ίνι του δήμου Μινώα Πεδιάδας και ώρα 19:00, στα πλαίσια επικοινωνίας των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας αποτελεί τόσο η αύξηση ευαισθητοποίησης και η περαιτέρω κατανόηση χρηματοδοτικών εργαλείων για καινοτομία και ανάπτυξη από πολίτες και επιχειρήσεις.

 • Published in Νέα

Ενημερωτική επίσκεψη για φοιτητές στην εταιρεία Creta Farms Greece από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης!

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης στα πλαίσια επικοινωνίας των πρωτοβουλιών της Ε.Ε.  υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη για φοιτητές στην εταιρεία Creta Farms Greece, με θέμα: "Από τη Θεωρία στην Πράξη | Η περίπτωση της Creta Farms” ~ Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017.

-      - με τη συμμετοχή του Youth Entrepreneurs Club

#staytuned #EU4U #EUinCrete #InvestEU #EuropeDirectCrete #RegionCrete #InvestmentPlan #CretaFarms #youth_entrepreneurs_club

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την ανάθεση υπηρεσιών για παραγωγή video και την παροχή υπηρεσιών ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live streaming) για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

           Ηράκλειο, 13/10/2017

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Europe Direct για την ανάθεση υπηρεσιών για παραγωγή video και την παροχή υπηρεσιών ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live streaming) για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

                                                            

 

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SI2.748321/2016 ειδική συμφωνία επιδότησης για ενέργειες που οργανώνονται από τα κέντρα πληροφόρησης EuropeDirect(EDIC) για την επικοινωνία σημαντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ιδίως του Επενδυτικού Σχεδίου, δυνάμει της συμφωνίας πλαισίου EuropeDirect 2013-2017, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος EDIC, κατηγορία 4. Άλλες Δαπάνες.
 6. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ενεργειών για την επικοινωνία από το Κέντρο σημαντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκά Εργαλεία για καινοτομία και ανάπτυξη- Η επόμενη μέρα»
 

 

 To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του και ειδικότερα των ενεργειών για την επικοινωνία σημαντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ υπέρ της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ιδίως του Επενδυτικού Σχεδίου ενδιαφέρεται για τη βιντεοσκοπική κάλυψη, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live streaming) για την εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκά Εργαλεία για καινοτομία και ανάπτυξη- Η επόμενη μέρα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 30 Οκτωβρίου 2017.

            Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για παροχή υπηρεσιών ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα του Europe Direct διάρκειας 3 ωρών, υπηρεσίες μοντάζ, δημιουργία βίντεο το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις του Europe direct σχετικά με τις δράσεις που έχουν γίνει για την επικοινωνία σημαντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, αλλά και βίντεο μικρής διάρκειας το οποίο θα προβληθεί στα social media, συνολικού προϋπολογισμού 2500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα βαρύνει το παραπάνω Πρόγραμμα EDIC και ειδικότερα την κατηγορία δαπάνης 4. «Άλλες Δαπάνες».

Η πληρωμή του Αναδόχου θα γίνει μετά την οριστική παράδοση και παραλαβή του εξοπλισμού του έργου και μετά την έκδοση των σχετικών παραστατικών (τιμολόγια, δελτία αποστολής, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κ.λπ.).

Απαραίτητα Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν:

1. Τεχνική προσφορά .

2. Οικονομική προσφορά όπου πρέπει να αναγράφονται τα ποσά προ και μετά Φ.Π.Α..

3. Προς απόδειξη της μη συνδρομής των λόγων αποκλεισμού από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων των παρ.1 και 2 του άρθρου 73 του Ν.4412/2016, μαζί με την προσφορά σας απαιτείται να μας αποστείλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Απόσπασμα ποινικού μητρώου. Η υποχρέωση αφορά ιδίως: αα) στις περιπτώσεις εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), τους διαχειριστές, αβ) στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

β. Φορολογική ενημερότητα

γ. Ασφαλιστική ενημερότητα (άρθρο 80 παρ.2 του Ν.4412/2016)

δ. Εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης του νομικού προσώπου (άρθρο 93 του Ν.4412/2016)

ε. Ένα πιστοποιητικό ΓΕΜΗ για τη νόμιμη εκπροσώπηση για διασταύρωση των στοιχείων των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας.

Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η οικονομικότερη προσφορά που καλύπτει τις ανωτέρω απαιτήσεις. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους έως και τη 22η Oκτωβρίου 2017, ώρα 15.00 (μ.μ). Για πληροφορίες, Βασιλική Μαδούλκα, συντονίστρια του προγράμματος τηλ: 2810 336330, 6937158595 ή email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μέρος ή όλη την προσφορά της παρούσας χωρίς καμιά αποζημίωση στους προσφέροντες.

Βραδιά Ερευνητή 2017 στην Κρήτη

✔️Η Βραδιά Ερευνητή διοργανώνεται και φέτος στην Κρήτη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).


✔️Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα που πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις σε 36 χώρες.


▪️Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις ερευνητικές δράσεις του ΙΤΕ και του ΕΛΚΕΘΕ.


?Φέτος, εκτός από την κύρια εκδήλωση της Βραδιάς Ερευνητή την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017.

?Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 • Published in Νέα

Eναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά” στα Χανιά.

Στο εναρκτήριο σήμερα Φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά» από τα #Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: “H Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του νησιού, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της”.

 • Published in Νέα

Eναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά” στα Χανιά.

Στο εναρκτήριο σήμερα Φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά» από τα #Χανιά ο Επίτροπος Miguel Arias Cañete: "Τα νησιά αποτελούν ιδανικές τοποθεσίες και είναι φυσικοί ηγέτες για την Ενεργειακή Μετάβαση" | "EU islands are in many ways ideally placed to become frontrunners of the #energy transition"

 • Published in Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την προσφορά coffee break για ανάγκες του Europe Direct.

           Ηράκλειο, 22/9/2017

         Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την προσφορά coffee break για ανάγκες του Europe Direct.

                                                            

Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).
 2. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1776/07-09-2011 (Αρ. Πρωτ. ΠΤΑ 2958/07-09-2011) του Περιφερειάρχη Κρήτης «περί Διαχωρισμού και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» .
 3. Την απόφαση αρ. πρωτ. 1787/09-09-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης «Περί Οικονομικής Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών, Κοινοτικών και Διεθνών Προγραμμάτων».
 4. Η αριθμ. SIEuropeDirect 2013-2017, για τη λειτουργία του Κέντρου EuropeDirect.
 5. Τον προϋπολογισμό του προγράμματος EUROPEDIRECT 2017, κατηγορία Ε7α «Συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων».
 6. Το γεγονός ότι στα πλαίσια της λειτουργίας του EuropeDirectείναι η στήριξη σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
 7. Τη σημασία των προγραμμάτων Pestalozzi για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σε θέματα που άπτονται του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον κανόνα Δικαίου.

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κρήτης-Europe Direct, στα πλαίσια της λειτουργίας του στηρίζει και συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού περιεχομένου. Στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2017, στο Ηράκλειο και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Pestalozzi ελληνική ομάδα εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Εθνική μονάδα Συντονισμού του Υπουργείου Παιδείας και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας , διοργανώνει την 4η Εθνική Δράση Διάχυσης Προγραμμάτων Πεσταλότσι.

Τα προγράμματα Pestalozzi στοχεύουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σε θέματα που άπτονται του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον κανόνα Δικαίου. Στόχος της 4ης Διάχυσης είναι 100 και πλέον εκπαιδευτικοί από την Κρήτη, στο νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης- να επιμορφωθούν στην αντιμετώπιση σύγχρονων φαινομένων όπως ο ρατσισμός, η ενδοσχολική βία, η ξενοφοβία, ο αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων κ.α. Το Europe Direct για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης ενδιαφέρεται για την προσφορά buffet για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του προγράμματος ο Ανάδοχος θα προσφέρει τα παρακάτω:

Coffee